Észak-Korea figyelmeztetett: atomra atommal válaszol

Phenjan a „háborúra készülődés jegyében” rendszeresíti hadgyakorlatait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 07. 8:23
null
NKOREA-SKOREA-POLITICS-MISSILE-NUCLEAR Fotó: STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiterjeszti és rendszeresíti hadgyakorlatait az észak-koreai hadsereg a háborúra készülődés jegyében a KCNA észak-koreai állami hírügynökség keddi közlése szerint. A tájékoztatás alapján az erről szóló döntést hétfőn, egy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elnöklésével tartott megbeszélésen hozták, nem sokkal a múlt héten rendezett, két újabb közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlat után.

Mindeközben a kaliforniai székhelyű Planet Labs magánvállalat január végén közzétett műholdas felvételeinek tanúsága szerint nagyszabású előkészületek indultak Phenjanban, a kommunista államban ugyanis február 8-án ünneplik a hadsereg fennállásának 75. évfordulóját, majd néhány napra rá, 16-án Kim Dzsong Un apja, Kim Dzsong Il egykori észak-koreai vezető születésnapját.

A múlt héten az Egyesült Államok és Dél-Korea két légi hadgyakorlatot is tartott, a Koreai-félszigettől nyugatra rendezett manőverben amerikai, F–22-es és F–35-ös, valamint dél-koreai F35A típusú vadászgépek is részt vettek. Phenjan mindkét műveletet élesen bírálta, és azt vetette Washington szemére, hogy aláássa a térség stabilitását és biztonságát, továbbá figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok bármely katonai tevékenységére „az atomot atomért” elve jegyében ad választ.

A kommunista ország tavaly rekordszámú, összesen 37 ballisztikus- és cirkálórakéta-tesztet hajtott végre, gyakran egyszerre több rakéta indításával, így az elindított rakéták száma meghaladta a hetvenet.

Kim Dzsong Un január elsején, a kormányzó Koreai Munkáspárt központi bizottságának plenáris ülésén leszögezte: Phenjan egyértelmű ellenségnek tekinti a szomszédos Dél-Koreát, ezért exponenciálisan növeli országában az atomfegyverek számát.

Rekordév a hackereknek Minden korábbinál nagyobb kárt okoztak és rekordbevételre tettek szert 2022-ben az észak-koreai kommunista rezsim hackerei – derült ki kedd hajnalban egy eddig bizalmas ENSZ-jelentésből. A világszervezet szakértőinek becslése szerint tavaly észak-koreai hackerek 630 millió és egymilliárd dollár közötti összegre tettek szert kiberbűncselekmények elkövetésével, ami azt mutatja, hogy 2022 rekordév volt az észak-koreai virtuális tolvajok számára. A dpa német hírügynökség birtokába jutott dokumentum szerint a megelőző hat évben az észak-koreai hackerek össesen mintegy 1,2 milliárd dollárt zsákmányoltak, a pénzt a kommunista rezsim nukleáris arzenálja és ballisztikus rakétái fejlesztésére fordítja.

Borítókép: Interkontinentáis ballisztikus rakéta tesztje Észak-Koreában 2022-ben (Fotó: AFP Photo/KCNA via KNS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.