Továbbra sem elérhető Pakisztánban Wikipédia

Pakisztán egészen addig nem vonja vissza a tilalmat, amíg el nem távolítják a kérdéses tartalmat az oldalról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 04. 16:03
Wikipedia Photo Illustrations
Wikipedia Photo Illustrations Fotó: JAKUB PORZYCKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Istenkáromló tartalom” miatt blokkolták a Wikipédia internetes interaktív enciklopédiához való hozzáférést Pakisztánban – jelentette be szombaton a Pakisztáni Távközlési Hatóság (PTA). A muzulmán országban rendkívül kényes kérdésnek számít az istenkáromlás. A Wikipédiát országszerte blokkolták pénteken, miután az a megadott határidőre nem tett eleget a hatóság ismételt kérésének – közölte Malahat Obaid, a PTA szóvivője. A PTA szerdán jelentette be, hogy péntekig adott határidőt a Wikipédiának a kérdéses tartalom eltávolítására, de arra nem tért ki, hogy pontosan mit kifogásol.

A tartalom egy részét visszavonták, de nem az egészet

– mondta a szóvivő, aki szerint a Wikipédiát mindaddig blokkolják, amíg a vitatott tartalmat teljes egészében nem távolítják el.

Az AFP egyik tudósítója szerint szombaton mobiltelefonról elérhetetlen volt az internetes enciklopédia. A Wikipédiát kezelő Wikimédia Alapítvány közleményében úgy vélte, hogy a blokkolással a világ ötödik legnépesebb országát akadályozzák meg abban, hogy hozzáférjen a legnagyobb ingyenes keresési adattárhoz, ami révén a világ sem jut hozzá a Pakisztánnal, annak történelmével és kultúrájával kapcsolatos információkhoz.

A Wikipédia egyes oldalait már korábban is cenzúrázták Pakisztánban. A Facebookot 2010-ben blokkolták két hétig egy állítólagos istenkáromló tartalom miatt, a YouTube pedig 2012 és 2016 között volt elérhetetlen, miután közzétették rajta egy iszlámgyűlölő amatőr filmes felvételét, amely heves tiltakozásokat váltott ki számos országban.

Borítókép: A Wikipédia logója (Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.