időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Istenkáromlónak tartják a Wikipédiát, betiltják egy országban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.03. 18:59 2023.02.03. 19:07
Istenkáromlónak tartják a Wikipédiát, betiltják egy országban

Pakisztán kilátásba helyezte, hogy betiltja a területén a Wikipédiát, ha egy általa „istenkáromlónak” ítélt tartalmat az internetes interaktív enciklopédia nem von vissza péntekig.

A muzulmán országban, ahol az istenkáromlás rendkívül kényes kérdés, hasonló okból korábban már blokkolták a hozzáférést a Facebook és a YouTube közösségi portálokhoz.
A Pakisztáni Távközlési Hatóság (PTA) szerdán azt közölte, hogy 

péntekig adott határidőt a Wikipédiának, hogy visszavonja a kérdéses tartalmat, amelyről többet viszont nem lehet tudni. 

Addig is az országban korlátozzák a hozzáférést a Wikipédiához – közölte a hatóság. A Wikipédia egyes oldalait egyébként korábban már cenzúrázták Pakisztánban. A szólásszabadság védelmezői régóta bírálják a különböző kormányok által bevezetett cenzúrát, valamint az internet és a média felett gyakorolt kormányzati ellenőrzést.

A tiltás aránytalan, alkotmányellenes és nevetséges – mondta Oszama Hildzsi internetes jogvédő, aki szerint a lépés befolyásolja az egyetemeket, az egészségügyet, a kutatókat, valamint a kiszámíthatatlanság és az önkényes cenzúra miatt csökkenti a befektetők Pakisztán iránti bizalmát.

A Facebookot 2010-ben blokkolták két hétig egy állítólagos istenkáromló tartalom miatt, a YouTube pedig 2012 és 2016 között volt elérhetetlen, miután közzétették rajta egy iszlámgyűlölő amatőr filmes felvételét, amely heves tiltakozásokat váltott ki számos országban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Andrew Brookes)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.