Kiengedték a súlyosan mérgező anyagokat, kétezer embert telepítettek ki

Robbanásveszély és mérgező anyagok miatt ideiglenesen kiköltöztettek otthonából kétezer embert az Egyesült Államokban, Ohio és Pennsylvania állam határán, miután egy veszélyes anyagokat is szállító tehervonat kisiklott.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 02. 08. 7:22
null
East Palestine, 2023. február 7. Sûrû, fekete füstoszlop tör a magasba 2023. február 6-án az Ohio állambeli East Palestine városban, ahol három nappal korábban kisiklott egy 50 kocsiból álló vasúti szerelvény. A veszélyes anyagokat is szállító vonat balesete miatt a hatóságok kiürítették a környéket. MTI/AP/Gene J. Puskar Fotó: Gene J. Puskar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baleset múlt pénteken történt, de az óvintézkedések még kedden is hatályban voltak. A hatóságok közölték: 

biztosak akarnak lenni abban, hogy nem jelent kockázatot a lakosok hazatérése. 

East Palestine településnél egy száz kocsiból álló szerelvény mintegy ötven vagonja siklott ki műszaki hiba miatt, majd néhány vegyszert szállító kocsi kigyulladt. A balesetben nem sérült meg senki.


 

A település lakóinak hétfőn kellett elhagyniuk otthonukat, miután a vasúti tartálykocsik egy részéből – a robbanásveszély csökkentése érdekében – irányított módon kiengedték a bennük szállított, mérgező vinil-kloridot. 

A szövetségi környezetvédelmi ügynökség és az Ohiói Nemzeti Gárda egységei folyamatosan mérik a levegő károsanyag-tartalmát.

A baleset közvetlen közelében a mérgező gáz belélegzése halálos veszélyt és maradandó károsodást okozhatott volna, így az ideiglenes kitelepítést egy mérföld (1,6 kilométer) sugarú körben rendelték el, valamint a két mérföld sugarú körzetben élőknek azt javasolták, hogy egyelőre lehetőség szerint maradjanak otthonukban.

Az eset már azért is komoly riadalmat keltett, mert a közelmúltban az ausztráliai történések is bejárták a világsajtót.

Akkor napokig kerestek egy eltűnt radioaktív kapszulát, miután csaknem egy hét telt el, mire megtalálták egy 1400 kilométeres országút mentén. A kapszula nyilvánvalóan leesett egy teherautóról az út szélére, és nem valószínű, hogy szennyeződés érte a térséget – közölték akkor a helyi katasztrófavédelem tisztviselői.

Borítókép: Sűrű, fekete füstoszlop tör a magasba 2023. február 6-án az Ohio állambeli East Palestine városban, ahol három nappal korábban kisiklott egy ötven kocsiból álló vasúti szerelvény. A veszélyes anyagokat is szállító vonat balesete miatt a hatóságok kiürítették a környéket (Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.