Macron: Hosszú időbe telne vadászrepülőket adni Ukrajnának

A francia államfő szerint más fegyvernemekkel kapcsolatos lehetőségekre kell koncentrálni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 10. 8:51
MACRON, Emmanuel
Brüsszel, 2023. február 9. Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amint megérkezik az európai uniós tagországok állam- és kormányfõit tömörítõ Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának elsõ napi ülésére 2023. február 9-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia elnök nem zárta ki pénteken, hogy Franciaország harcigépeket küldjön Ukrajnának, de arra figyelmeztetett, hogy ehhez hosszú idő kellene, Ukrajnának pedig gyorsabb segítségre van szüksége.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök régóta követeli, hogy országa nyugati támogatói minél hamarabb küldjenek vadászrepülőket. A politikus csütörtöki nyilatkozata szerint a nyugat-európai politikusok egy része kész erre.

Európa velünk lesz egészen a végső győzelmünkig

– fogalmazott Zelenszkij brüsszeli sajtótájékoztatóján.

A francia elnök elmondta, hogy nem zár ki semmilyen lehetőséget, amikor arról kérdezték, hogy Párizs adna-e harci repülőket Kijevnek. Hozzátette: most a legfontosabb, hogy minél gyorsabban tudják segíteni Ukrajnát, a repülők leszállítása és a pilóták kiképzése viszont hosszú időt venne igénybe. Macron szerint ezért a segítségnek olyan eszközökre kellene koncentrálódnia, mint a tüzérség.

Zelenszkij a héten Nyugat-Európában, valamint az Európai Unió intézményeiben tett személyes látogatása során kért további fegyverszállításokat.

Szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tárgyalt, aki a francia elnökhöz hasonlóan arról beszélt, hogy semmilyen lehetőséget nem zár ki, ha Ukrajna támogatásáról van szó.

 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az európai uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának első napi ülésére 2023. február 9-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.