időjárás 1°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo

Második fordulóra lesz szükség a ciprusi elnökválasztáson

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.06. 12:51 2023.02.06. 13:45
Második fordulóra lesz szükség a ciprusi elnökválasztáson

Második fordulóra lesz szükség a ciprusi elnökválasztáson a leadott szavazatok 80 százalékos feldolgozottsága mellett, miután a vasárnap tartott voksoláson a jelöltek egyike sem tudta megszerezni a szavazatok több mint felét.

A február 12-én esedékes második fordulóba a függetlenként induló Nikosz Hrisztodulidisz volt külügyminiszter jutott tovább a voksok csaknem 32 százalékával. Kihívója a baloldali Ciprusi Nép Haladó Pártja (AKEL) által támogatott független Andreasz Mavrojiannisz lesz, aki az eddigi összesítés szerint a voksok 29 százalékát kapta.

Harmadik helyen Averof Neofitu, a kormányzó Demokratikus Összefogás (DISY) jelöltje végzett a szavazatok 26,3 százalékával. Neofitu ezzel kiesett a további versengésből, az elnöki székért ugyanis a második fordulóba csak a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt juthat tovább.

A 49 éves Hrisztodulidisz kampányában azt mondta, megválasztása esetén fő célja a sziget egyesítése, a török és görög anyanyelvűek megosztottságának a megszüntetése lesz. A többi jelölt is ígéretet tett arra, hogy szorgalmazza a megosztott sziget két része között 2017-ben meghiúsult béketárgyalások újraindítását.

Cipruson elnöki kormányzati rendszer működik, amelyben az államfő széles körű végrehajtó hatalommal rendelkezik.

A sziget északi része 1974 óta török megszállás alatt áll. A török ciprusi közösség saját államot kiáltott ki, de ezt csak Ankara ismeri el. A voksolást ezért csak a sziget déli részén tartották.

Borítókép: a ciprusi elnökválasztáson függetlenként induló Nikosz Hrisztodulidisz volt külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután leadta szavazatát a Páfosz térségében levő Geroszkipu faluban 2023. február 5-én. A megméretésen 14 jelölt indul, a közvélemény-kutatások szerint a 49 éves Hrisztodulidisz a legesélyesebb. Mintegy 560 ezer szavazásra jogosult állampolgár dönthet a következő államfő személyéről (Fotó: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.