Második fordulóra lesz szükség a ciprusi elnökválasztáson

Második fordulóra lesz szükség a ciprusi elnökválasztáson a leadott szavazatok 80 százalékos feldolgozottsága mellett, miután a vasárnap tartott voksoláson a jelöltek egyike sem tudta megszerezni a szavazatok több mint felét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 06. 12:51
HRISZTODULIDESZ, Nikosz
Geroszkipu, 2023. február 5. A ciprusi elnökválasztáson függetlenként induló Nikosz Hrisztodulidisz volt külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselõinek, miután leadta szavazatát a Páfosz térségében levõ Geroszkipu faluban 2023. február 5-én. A megmérettetésen 14 jelölt indul, a közvéleménykutatások szerint a 49 éves Hrisztodulidisz a legesélyesebb. Mintegy 560 ezer szavazásra jogosult állampolgár dönthet a következõ államfõ személyérõl. MTI/EPA/Katia Hrisztodulu Fotó: Katia Hrisztodulu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A február 12-én esedékes második fordulóba a függetlenként induló Nikosz Hrisztodulidisz volt külügyminiszter jutott tovább a voksok csaknem 32 százalékával. Kihívója a baloldali Ciprusi Nép Haladó Pártja (AKEL) által támogatott független Andreasz Mavrojiannisz lesz, aki az eddigi összesítés szerint a voksok 29 százalékát kapta.

Harmadik helyen Averof Neofitu, a kormányzó Demokratikus Összefogás (DISY) jelöltje végzett a szavazatok 26,3 százalékával. Neofitu ezzel kiesett a további versengésből, az elnöki székért ugyanis a második fordulóba csak a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt juthat tovább.

A 49 éves Hrisztodulidisz kampányában azt mondta, megválasztása esetén fő célja a sziget egyesítése, a török és görög anyanyelvűek megosztottságának a megszüntetése lesz. A többi jelölt is ígéretet tett arra, hogy szorgalmazza a megosztott sziget két része között 2017-ben meghiúsult béketárgyalások újraindítását.

Cipruson elnöki kormányzati rendszer működik, amelyben az államfő széles körű végrehajtó hatalommal rendelkezik.

A sziget északi része 1974 óta török megszállás alatt áll. A török ciprusi közösség saját államot kiáltott ki, de ezt csak Ankara ismeri el. A voksolást ezért csak a sziget déli részén tartották.

Borítókép: a ciprusi elnökválasztáson függetlenként induló Nikosz Hrisztodulidisz volt külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután leadta szavazatát a Páfosz térségében levő Geroszkipu faluban 2023. február 5-én. A megméretésen 14 jelölt indul, a közvélemény-kutatások szerint a 49 éves Hrisztodulidisz a legesélyesebb. Mintegy 560 ezer szavazásra jogosult állampolgár dönthet a következő államfő személyéről (Fotó: MTI/EPA/Katia Hrisztodulu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.