időjárás 10°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Leváltják Olekszij Reznyikov ukrán védelmi minisztert

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters
2023.02.05. 23:14 2023.02.05. 23:15
Leváltják Olekszij Reznyikov ukrán védelmi minisztert

Január végén az ukrán védelmi minisztériumban botrány robbant ki a katonáknak szánt ellátmány túlárazott vásárlásával kapcsolatban. Feltételezések szerint ez az ügy állhat annak hátterében, hogy vasárnap este hivatalosan is leváltották Olekszij Reznyikov ukrán védelmi minisztert. Helyére Kirilo Budanov vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzési főcsoportfőnökség (GUR) vezetője fog kerülni.

Leváltja Kijev az ukrán védelmi miniszter: Olekszij Reznyikovot Kirilo Budanov vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzési főcsoportfőnökség (GUR) vezetője váltja – írta a Reuters hírügynökség David Arahamija, a parlamenti többséget alkotó, Volodimir Zelenszkij elnök mögötti Nép Szolgája párt frakcióvezetőjére hivatkozva. A politikus tájékoztatása szerint Reznyikovot egy másik kormányzati tisztségre helyezik át: a döntés értelmében a stratégiai termelő ágazatok miniszteri posztját kapja „a katonai-termelési együttműködés erősítése végett”. Utóbbi tisztséget eddig Pavlo Rjabikin töltötte be.

A háború változtatásokat diktál a személyzeti politikában

– írta Telegram-oldalán Arahamija.

A frakcióvezető szerint ugyanis a hadsereghez kapcsolódó intézményeket, testületeket és egyéb szerveket – beleértve a védelmi minisztériumot is – nem politikusoknak kell irányítaniuk, hanem például biztonsági tisztségviselőknek. Arahamija egyelőre nem ismertette, mikortól kezd Budanov a tárca élén, a döntést egyelőre Reznyikov sem erősítette meg.

Az idők és a körülmények erősítést és átcsoportosítást igényelnek. Ez az, ami most zajlik, és a jövőben is zajlani fog. Az ellenség offenzívára készül. Felkészülünk saját védelmünkre és annak visszaszerzésére, ami a miénk

– idézte az MTI Arahamija közleményét.

Reznyikov menesztésének hátterében az állhat, hogy január végén az ukrán védelmi minisztériumban botrány robbant ki a katonáknak szánt ellátmány túlárazott vásárlásával kapcsolatban. A történtekkel összefüggésben lemondott Vjacseszlav Sapovlov, a védelmi miniszter helyettese és menesztették Bohdan Hmelnickijt, a tárca beszerzési osztályának igazgatóját. A tisztségviselőkkel szemben korrupció és az ukrán védelmi erők akadályoztatása címen indult büntetőeljárás. Reznyikov később közölte, hogy ha Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kéri, kész lemondani a tárca éléről.

Az ukrán elnöki hivatal honlapján egyébként egy petíció is megjelent szombaton, melyben Reznyikov menesztését követelték az aláírók. A felhívás kezdeményezői ugyanis úgy látták, a védelmi miniszter nem tud rendet rakni a tárcán belül, ráadásul sem az ukrán hadsereggel, sem annak védelmi képességeivel nincs tisztában.

Reznyikov 2021 novembere óta töltötte be a védelmi miniszteri pozíciót, mindössze négy hónappal Oroszország támadása ellen nevezték ki a tárca élére. A háború alatt igyekezett jó kapcsolatokat fenntartani a nyugati országok védelmi tisztviselőivel, továbbá szerepet játszott a több milliárd dolláros katonai segélyek fogadásában is. Hét elején a francia fővárosba, Párizsba is elutazott, hogy a fegyverszállítások ügyében tárgyaljon a franciákkal. Reznyikov az elmúlt hónapokban prioritásként kezelte Ukrajna NATO-csatlakozását.

Borítókép: Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter sajtóértekezletet tart Kijevben 2023. február 5-én. (Fotó: MTI/AP/Daniel Cole)

Háború Ukrajnában

Lakóházakat találtak el az oroszok Zaporizzsjában, rengeteg a sérült + videók

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.