Párizsban tárgyal ma az F–16-osokról az ukrán védelmi miniszter

Olekszij Reznyikov várhatóan Emmanuel Macron francia elnökkel is találkozik kedden.

2023. 01. 31. 8:52
STOLTENBERG, Jens; REZNYIKOV, Olekszij
Ramstein, 2023. január 20. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (b) és Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár az Ukrajnának az Oroszországgal szembeni harchoz nyújtott további katonai támogatás tárgyalásán az amerikai légierõ Ramstein támaszpontján, a délnyugat-németországi Kaiserslautern közelében 2023. január 20-án. MTI/AP/Michael Probst Fotó: Michael Probst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizsba utazik kedden Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, hogy francia hivatali partnerével tárgyaljon, hírügynökségek arról számoltak be, hogy Emmanuel Macron köztársasági elnök is fogadja. Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter még január 25-én hívta meg ukrán kollégáját Párizsba.

A Reuters hírügynökség közlése szerint a fegyverszállítmányok lesznek a megbeszélések témái, Reznyikov feltehetőleg felszólal az ügyben is, hogy F–16 típusú vadászrepülőgépeket is kapjon – melyek megküldését egyelőre Joe Biden amerikai elnök kizártnak tartja.

Az F–16-osokról nagy vita folyik a nyugati szövetségesek között, ugyanis úgy tűnik, hogy bár az Egyesült Államok vonakodik teljesíteni Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését, Macron hétfőn arról beszélt, egyelőre semmi sincs kizárva, ha katonai segítségről van szó. A francia elnök ugyanakkor hangsúlyozta beszédében, el kell kerülni az eszkalációt. Lengyelország is hasonló álláspontot képvisel: Mateusz Morawiecki kormányfő sem mondott határozott nemet a vadászgépekre, de hozzátette: minden ilyen fegyverszállítmány teljes koordinációban fog megtörténni a NATO-országokkal.

Minden bizonnyal szóba kerülnek Párizsban a SAMP/T – a francia hadseregben MAMBA néven ismert – légvédelmi rendszerek is, amelyekről múlt hét óta folynak a tárgyalások. 

A Le Figaro francia napilap szerint Reznyikov a Thales céghez is ellátogat, ahol bemutatják neki a GM200 típusú radart, melyet a SAMP/T rendszerekben lehet felhasználni.

Pénteken ugyanis Rómába látogatott Lecornu, hogy olasz hivatali kollégájával egyeztessen annak érdekében, hogy a rendszereket minél előbb át tudják adni Ukrajnának. Néhány nappal később Olaszország megerősítette, hogy támogatja velük Ukrajnát. A francia–olasz közös fejlesztésű rendszer különlegessége, hogy több tucat célpontot képes bemérni – legyen szó vadászgépről, cirkálórakétáról vagy pilóta nélküli rendszerről –, amelyek közül egyszerre akár tízet is hatástalanítani tud. Kijev attól tart, hogy miután a déli és keleti fronton patthelyzet alakult ki, Moszkva fokozni fogja támadásait.

Borítókép: Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (b) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Ukrajnának az Oroszországgal szembeni harchoz nyújtott további katonai támogatás tárgyalásán az amerikai légierő Ramstein támaszpontján, a délnyugat-németországi Kaiserslautern közelében 2023. január 20-án (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.