időjárás 1°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo

Hamarosan újabb légvédelmi rendszerekkel bővülhet Kijev arzenálja

Scheffer Joakim
2023.01.27. 11:00 2023.01.27. 11:07
Hamarosan újabb légvédelmi rendszerekkel bővülhet Kijev arzenálja

Már csak a technikai részletek tisztázása hiányzik ahhoz, hogy Franciaország és Olaszország közösen SAMP/T típusú − a francia hadseregben MAMBA névre keresztelt − légvédelmi rendszereket adjon át Ukrajnának − számolt be az Euractiv brüsszeli hírportál névtelen forrásokra hivatkozva. Hozzátették: arról, hogy a végleges döntés mikor fog megszületni, még nincsenek információk. Kijev még novemberben szólította fel szövetségeseit további légvédelmi rendszerek biztosítására, ekkor külön meg is nevezték a francia−olasz fejlesztésű SAMP/T rendszert. 

Sebastien Lecurno francia védelmi miniszter pénteken Rómába utazik, hogy olasz hivatali kollégájával tárgyaljon. Mindkét fél kiemelt célja, hogy minél előbb át tudják adni a rendszereket Ukrajnának − értesült az Euractiv. 

A hírportálnak nyilatkozó diplomaták szerint a politikai döntés már megvan, a technikai részletek kidolgozása viszont bonyolult, ezért még elhúzódhat a bejelentés, amit minden bizonnyal Emmanuel Macron francia elnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő fog megtenni közösen. 

Hogy miért is kiemelkedő a SAMP/T légvédelmi rendszer? A francia−olasz közös fejlesztésű rendszer több tucat célpontot képes bemérni, legyen az cirkálórakéta, vadászgép vagy pilóta nélküli rendszer, ezek közül pedig − elviekben − egyszerre tizet tud hatástalanítani. 

A SAMP/T az egyetlen európai légvédelmi rendszer, amely − maximum hatszáz kilométer sugarú − ballisztikus rakéták kilövésére is alkalmas.

A rendszer a kritikus infrastruktúrák védelménél játszhat majd fontos szerepet, mint például a repterek vagy az elmúlt időszakban rakétatámadásoknak kitett energetikai infrastruktúra. Jól mutatja, mennyire égető szüksége van a légvédelem erősítésére az ukrán haderőnek az is, hogy csütörtökön az orosz hadsereg 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, melyek következtében több civil is életét vesztette. 

A svájci parlament is megkönnyítené a fegyverszállítmányokat

A svájci parlament alsóháza nemzetbiztonsági bizottságának javaslata feloldaná a svájci gyártmányú fegyverek harmadik országok által történő újraexportálását abban az esetben, ha azt Ukrajnának szállítaná az adott állam. 

A bizottság többsége egyetért abban, hogy Svájcnak ki kell vennie a részét az európai biztonság szavatolásából, egyúttal növelnie kell Kijevnek nyújtandó támogatását. 

Noha Svájc a hagyományos semlegességét tiszteletben tartva nem támogatja fegyverekkel Ukrajnát, a jogszabályok megtiltják a harmadik országok számára, hogy svájci gyártmányú fegyvereket, lőszereket, hadi eszközöket adjanak tovább más államoknak. A háború kirobbanása óta erre láthattunk példát Dánia, Spanyolország vagy éppen Németország esetében is. 

Berlin például kétszer is kérvényezte, hogy a Gepard önjáró légvédelmi gépágyúhoz szükséges, svájci gyártmányú lőszerek esetében oldják fel a tilalmat, ezt azonban Bern mindkétszer elutasította. 

A szövetségi tanács − melynél a végrehajtó hatalom összpontosul − jelen esetben sem hajlik arra, hogy engedjen a parlament nyomásának, úgy tűnik, az ország semlegességét hangsúlyozva elutasítja a bizottság javaslatát. 

Borítókép: SAMP/T légvédelmi rendszer (Forrás: Wikipédia)

Háború Ukrajnában

Ukrán gabonadömping: az emberek egészsége is veszélyben van

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.