Megbékélésre és megbocsátásra szólított fel Ferenc pápa

Az egyházfő a dél-szudáni fővárosban bemutatott miséjén mintegy hetvenezren vettek részt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 05. 13:09
FERENC pápa
Juba, 2023. február 4. Ferenc pápa (k) megérkezik a Szent Teréz-székesegyházba a dél-szudáni Jubában 2023. február 4-én. MTI/AP/Ben Curtis Fotó: Ben Curtis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békét sürgetett Ferenc pápa vasárnap a dél-szudáni fővárosban elmondott miséjén, arra kérve a mintegy hetvenezer egybegyűltet, köztük több magas rangú politikust, hogy „szabaduljanak meg a gyűlölet mérgétől”. A dél-szudáni szabadságharc nemzeti hőse, John Garang jubai mauzóleuma előtt bemutatott miséjén a pápa „az erőszak elvakult dühe” ellen is szót emelt.

Ti vagytok Dél-Szudán földjének sója. Ám, ha látjátok számos sebét, a tragédiákba és szegénységbe taszító igazságtalanságokat, aprónak és erőtlennek érzitek magatokat (…). Ennek a gyönyörű, ám erőszak dúlta országnak szüksége van a fényre, amely mindegyikőtökben ott lakozik, vagy még inkább arra a fényre, amely ti magatok vagytok

– mondta a pápa.

Az egyházfő emellett felszólalt a törzsi viszályok, a pénzügyi manipulációk és a nepotizmus ellen is. A misén részt vett Justin Welby canterburyi érsek, az anglikán egyház prímása és Iain Greenshields, a presbiteriánus skót egyház vezetője is. Az egyházfők vasárnap délután mind hazautaznak.

Borítókép: Ferenc pápa (középen) megérkezik a Szent Teréz-székesegyházba a dél-szudáni Jubában 2023. február 4-én. (Fotó: MTI/AP/Ben Curtis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.