Nem a békére, a háború szítására törekszik Macron és Scholz

Volodimir Zelenszkij szerint ha Ukrajna nem győz, Vlagyimir Putyin nem áll meg Ukrajnánál.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 17. 17:00
ZELENSZKIJ, Volodimir
München, 2023. február 17. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök képe jelenik meg a kivetítõn az 59. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia megnyitóján, Münchenben 2023. február 17-én. MTI/EPA/Szilagyi Anna Fotó: Szilagyi Anna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő is Oroszország Ukrajna elleni háborújának elhúzódására figyelmeztetett pénteken az 59. Müncheni Biztonsági Konferencián (MSC).

A világ legrangosabb nemzetközi biztonságpolitikai fórumán a német kancellár kiemelte, hogy folytatni kell Ukrajna támogatását fegyverekkel, méghozzá „amíg csak szükséges”, és bölcs dolog hosszú háborúra készülni.

A francia államfő azt mondta, az Ukrajna mellett kiálló országok hitelességének érdekében „készen állunk egy elhúzódó konfliktusra”. Aláhúzta, hogy nem jött el a párbeszéd ideje, egyelőre arra kell törekedni, hogy Ukrajna képessé váljék a saját feltételeinek megfelelő körülményeket teremteni a békekötéshez.

A videókapcsolat révén bejelentkező Volodimir Zelenszkij ukrán államfő szerint még az idén le lehet győzni Oroszországot, de ehhez több és gyorsabban érkező támogatásra van szüksége Ukrajnának. Mint fogalmazott: hazája Dávidként küzd Oroszország, azaz Góliát ellen, méghozzá igen eredményesen, így Oroszország már vesztésre áll. Az elnök kiemelte: győzelmüknek nincs alternatívája, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök nem állna meg Ukrajnánál, így a Nyugat soha nem számíthatna békére, ha Oroszország győz.

Borítókép: Volodomir Zelenszkij ukrán elnök képe jelenik meg a kivetítőn az 59. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia megnyitóján, Münchenben 2023. február 17-én (Fotó: MTI/EPA/Szilagyi Anna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.