Orbán Viktor: Hamarosan kezdődik a brüsszeli csúcs

A kormányfő az uniós csúcstalálkozó kapcsán osztott meg egy új bejegyzést közösségi oldalán.

MAGYAR NEMZET
2023. 02. 09. 8:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irány Brüsszel

 – írta hivatalos Facebook-oldalán a kormányfő.

Ahogy a Magyar Nemzet korábban megírta, Orbán Viktor az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett rendkívüli csúcstalálkozóján folytatja a munkát, ahol valószínűleg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megjelenik majd.

Az egyeztetést az előzetes agenda szerint három fő téma uralja majd, mindhárom kulcsfontosságú Magyarország szempontjából: az ukrajnai háború, az unió versenyképessége és a migráció.

Ami az elsőt illeti – és ennek alighanem az ukrán elnök is súlyt ad majd –, terítéken lesz az Oroszország elleni tizedik szankciós csomag kivetése. Olaf Scholz német kancellár is azt ígérte tegnap, hogy tovább szigorítják majd a büntetőintézkedéseket. – A támadás megindításának évfordulójára, február 24-re tervezett szigorítás világos üzenet Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arról, hogy nem valósulnak meg imperialista tervei – üzente.

Hogy mi fér még a tizedik csomagba? Az Európai Parlament nemrégiben elfogadott állásfoglalása szerint a legérzékenyebb pont, hogy a nukleáris erőművek működéséhez szükséges fűtőelemek szállítását, a nukleáris együttműködéseket is betiltanák.

Érdekes napirendi pont lesz a migráció kérdése is, amelyben mintha lassú fordulat érne az unióban.

Egyre erősödnek azok a hangok, amelyek azt követelik, hogy a közösség anyagilag is járuljon hozzá a külső határok védelméhez, akár a kerítések építéséhez. Karl Nehammer osztrák kancellár tegnap egyenesen vétóval fenyegetőzött, amennyiben az uniós csúcson nem állapodnak meg az illegális bevándorlás visszaszorítását szolgáló konkrét lépésekről.

Borítókép forrása: Facebook

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.