Új főtitkárt választott az olasz Demokrata Párt

A Svájcban nevelkedett, amerikai–olasz Elly Schlein lett a balközép párt új vezetője.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 27. 13:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) meglepetésre a Svájcban nevelkedett, 37 éves amerikai–olasz Elly Schleint választotta új főtitkárának, akire a tavalyi választási vereség után a párt újjáépítésének feladata hárul.

Schlein a voksok mintegy 54 százalékának megszerzésével győzte le Stefano Bonaccinit, a PD veterán politikusát, akire mintegy 46 százalék szavazott, holott a közvélemény-kutatások korábban még utóbbi vezetését jelezték.

Az olasz parlamentben Schlein lesz az ellenzék vezére a konzervatív koalícióval szemben, amelyet Giorgia Meloni kormányfő irányít. Az olasz történelemben először fordul elő, hogy két nő áll az ország két vezető pártjának élén. Schleinnek és Meloninak azonban egy sor kérdésben eltérő az álláspontja.

Meloni a hagyományos családi értékek, a szexualitás és abortusz terén a római katolikus elvek védelmezőjeként határozza meg magát. Schlein, aki egy nővel él párkapcsolatban, támogatja az LMBTQ-közösség jogait és a nemi egyenlőséget.

Schlein 2008 és 2012 között az egykori amerikai elnök, Barack Obama kampánycsapatában dolgozott. 2014 és 2019 között a PD európai parlamenti képviselője volt, majd Emilia-Romagna tartomány alelnöke, vagyis Stefano Bonaccini helyettese lett, tavaly szeptembertől pedig a római parlament alsóházi képviselője. Az olasz média a New York-i demokratikus politikushoz, Alexandria Ocasio-Cortezhez hasonlítja üstökösszerű felemelkedése és aktivista céljai miatt.

Schlein hangsúlyozta, hogy célja a megosztott párt újraegyesítése, emellett a zöldebb gazdaságra való áttérésért, munkaügyi reformért és a javak igazságosabb elosztásáért akar tenni.

Az egyenlőtlenség és a bizonytalanság minden formája elleni harcot fogjuk a középpontba állítani

− hangsúlyozta vasárnap esti beszédében. Bonaccinit, aki 2014-től a baloldali hagyományú Emilia-Romagna tartomány elnöke, végül elsősorban a tradicionálisabb dél támogatta.

Schleinre nagy küzdelem vár, ha meg akarja szüntetni a pártján belüli megosztottságot, és a 2027-es választásokon le akarja győzni Meloni konzervatív koalícióját. Bár a parlamenti választásokon a PD második lett, a felmérések azt mutatják, hogy elveszítette kapcsolatát a munkáspárti szavazókkal, és nem tudott elég határozott üzenetet küldeni az előző évi kampányban.

A PD 2007-ben vezette be azt a gyakorlatot, hogy országosan választják meg a párt főtitkárát, és a voksoláson nemcsak a párt tagjai, hanem szimpatizánsai is részt vehetnek. A PD vezetésére eredetileg négyen pályáztak, de a február 3. és 19. között rendezett előválasztáson csak ketten jutottak tovább: Stefano Bonaccini a szavazatok közel 53 százalékával és Elly Schlein majdnem 35 százalékkal.

Borítókép: Elly Schlein (Fotó: AP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.