időjárás 28°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Újabb migránsmaffiát számoltak fel Spanyolországban

MUNKATÁRSUNKTÓL
2023.02.24. 16:48 2023.02.24. 17:33
Újabb migránsmaffiát számoltak fel Spanyolországban

A bűnszervezet tagjai Algéria és Spanyolország között szállították az illegális bevándorlókat, akiktől fejenként 5000 eurót kértek el az életveszélyes utazásért.

Újabb migránsmaffiáról rántotta le a leplet a spanyol rendőrség és az Europol. Közös akciójukban a hatóságok hat embert tartóztattak le a dél-spanyolországi Orihuela (Alicante) városában, valamint az északkelet-spanyolországi Tudelában (Navarra), akik Algéria és Spanyolország között szállították csónakokban az illegális bevándorlókat, elsősorban Murcia és Alicante partjaira. Négy főt már előzetes letartóztatásba helyeztek, köztük a maffiafőnököt is.

A hajón való utazásért fejenként 5000 eurót számoltak fel minden illegális bevándorlónak, ezen felül 300 eurót el tőlük azért, hogy a kijelölt partokon felvegyék őket, majd további 50–400 eurós árat szabtak nekik arra, hogy különböző lakásokban bújtassák, majd továbbszállítsák őket.

A nyomozás 2021 őszén kezdődött, akkor kezdték el gyanítani, hogy Alicante megyében működik egy migránsmaffia, mely többek között kiskorúakat segít Algériából Spanyolországba jutni. A hálózat székhelye az afrikai országban működött, az ott dolgozók voltak felelősek a csónakok indításáért, melyeket nyílt tengeri utak végrehajtásához szükséges szaktudással rendelkező „kapitányok” irányítottak iránytűvel és egyéb földrajzi helymeghatározó eszközök segítségével.

Rutinjuk lehetővé tette, hogy ugyanazon a napon akár több oda-vissza utat is teljesítsenek ugyanazzal a kapitánnyal, és akár három hajót is vízre tudtak bocsátani.

A bűnszervezet gyakorlatilag életveszélybe sodorta a migránsokat, miután a szállítások többségét éjszaka hajtották végre, ráadásul az apró csónakokat túlsúlyosra pakolták, növelve a felborulás veszélyét, nem beszélve arról, hogy senkinek sem biztosítottak mentőmellényt.

A rendőrségi akció során egy orihuelai lakást kutattak át, ahol közel 55 ezer euró készpénzt, több mobiltelefont és dokumentumokat is A hatóságok szerint a migránsmaffia az elmúlt másfél évben legkevesebb 350 ezer eurót keresett az illegális utaztatásokkal.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ángel Medina G.)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.