Újabb személyek ellen léptetett életbe szankciókat Zelenszkij

Az ukrán elnök pártja törvénymódosítást javasol, hogy katona is lehessen védelmi miniszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 12. 16:28
MACRON, Emmanuel; ZELENSZKIJ, Volodimir; SCHOLZ, Olaf
Párizs, 2023. február 9. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a párizsi államfõi rezidencia, az Élysée-palota felé tart 2023. február 8-án. Zelenszkij nagy-britanniai látogatását követõen érkezett Franciaországba, ahol Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral találkozik. MTI/AP/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében 199 orosz és egy ukrán állampolgár ellen léptetett életbe szankciókat.

A büntetőintézkedéseket az államfő az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács (RNBO) határozata alapján rendelte el. A szankcionált személyek között van Jurij Csernyicsuk, a zaporizzsjai atomerőmű főmérnökhelyettese, az orosz állampolgárok közül pedig Andrej Petrov, a Roszenergoatom vállalat vezetője és Jurij Usakov, Vlagyimir Putyin orosz elnök külpolitikai tanácsadója.

A parlamenti többséget alkotó, Volodimir Zelenszkij mögött álló Nép Szolgája párt frakciója olyan törvénymódosításokat készített elő, amelyek lehetővé teszik, hogy hadiállapot idején katonát nevezzenek ki védelmi miniszternek 

– mondta el Marjana Bezuhla, a nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság alelnöke vasárnap az Ukrajinszka Pravda hírportálnak.

A politikus szavai szerint az egyik tervezetük szerint ez csak a hadiállapot idejére vonatkozna. Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy a napokban olyan információk láttak napvilágot, amelyek szerint leválthatják Olekszij Reznyikov védelmi minisztert – akinek más kormányzati tisztséget ajánlanak fel –, a helyére pedig Kirilo Budanov dandártábornokot, a védelmi tárca hírszerzési főigazgatóságának vezetőjét neveznék ki. 2018 óta az ukrán jogszabályok szerint csak civil lehet védelmi miniszter, de civilnek számítanak a már leszerelt, korábbi katonák is – fejtette ki a hírportál.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a párizsi államfői rezidencia, az Élysée-palota felé tart 2023. február 8-án (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.