USA: Terrortámadásra lehet számítani Svédországban

Az USA stockholmi nagykövetsége a közelmúlt Korán-égetései miatt terrortámadásokra figyelmezteti a Svédországban élő amerikai állampolgárokat.

BUGNYÁR ZOLTÁN
2023. 02. 08. 8:19
null
Teherán, 2023. január 27. Svéd zászlót égetnek a stockholmi Korán-égetés ellen tiltakozó irániak a pénteki ima után Teheránban 2023. január 27-én. Hat nappal korábban Rasmus Paludan svéd-dán bevándorlásellenes politikus, a Kemény Vonal nevû dán radikális jobboldali párt vezetõje az Ankarával Svédország NATO-belépésérõl folytatott tárgyalások ellen tiltakozva elégette az iszlám szent könyv, a Korán egy példányát a Törökország stockholmi nagykövetsége közelében tartott tüntetésen. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok stockholmi nagykövetsége figyelmeztetést tett közzé a honlapján. Ez alapján a közelmúlt Korán-égetései miatt terrortámadásokra lehet számítani Svédországban, ezért arra figyelmeztetik az amerikai állampolgárokat, hogy legyenek körültekintők, és kerüljék a tömeget. 

Külön felhívják a figyelmet arra, hogy a terroristák célpontjai lehetnek a vallási helyek és a diplomáciai létesítmények környéke. 

Carl-Oskar Bohlin polgári védelmi miniszter a svéd köztévé kérdésére úgy kommentálta az amerikai kormányzati felhívást, hogy tárcája követi az eseményeket, ugyanakkor elsősorban a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Säpo az illetékes az ügyben. 

Adam Samara, ez utóbbi szervezet sajtószóvivője mindössze annyit nyilatkozott, hogy tudomásul vették az információt. A Säpo évek óta nem változtatott az érvényben lévő terrorfenyegetettségi fokozaton. Jelenleg az ötös skálán hármas szint van érvényben, ami fokozott terrorveszélyt jelent, azaz támadásokra lehet számítani.

Borítókép: Svéd zászlót égetnek a stockholmi Korán-égetés ellen tiltakozó irániak a pénteki ima után Teheránban 2023. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.