A visegrádi együttműködés fontosságáról beszélt a szlovák házelnök

A visegrádi együttműködés indokolt, nem olyan dolog, amit vissza kellene fogni, vagy mellékvágányra kellene terelni – idézi a Mandiner Boris Kollárt, a szlovák parlament elnökét. Kollár erről Pozsonyban kedden, Petr Pavelnek cseh államfő, a V4-es együttműködéssel kapcsolatos hétfői nyilatkozatára reagálva beszélt. Pavel kijelentését, miszerint „kételyekkel viseltetik a V4--es együttműködés iránt”, szlovák politikusok részéről több bírálat is érte.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner.hu2023. 03. 14. 16:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petr Pavel hétfőn Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnökkel tartott találkozója utáni sajtótájékoztatón azt is mondta: szerinte a visegrádi négyek (V4) formátuma olyan konzultációs fórum, amely többek között gazdasági, üzleti, kulturális eszmecserékre szolgál, de nem ambicionálja az alaposabb együttműködést kül- és biztonságpolitikai kérdésekben.

A cseh államfőt kedden a pozsonyi törvényhozás elnöke, Boris Kollár is fogadta, aki a találkozó után Petr Pavellel ellentétes véleményének adott hangot. 

A visegrádi együttműködés indokolt, tagjainak a V4-en keresztül alapvetően erősebb a hangja Európában. Nem egy olyan ügyről van szó, amelynek gyengülnie kellene

– jelentette ki a házelnök a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint.

Kollár felidézte, a V4-nek kulcsszerepe volt tagjai az EU-val folytatott tárgyalásokkor, mivel azt nyomásgyakorlásra használták.

A szlovák parlament elnöke leszögezte: nagyon fontos folytatni a V4-es együttműködést, ugyanakkor meg kell határozni a prioritásokat, és megbeszélni, hogy milyen irányban akar a csoport haladni, és ha valami nem tetszik, azt ki kell mondani.

 A cseh elnöknek a visegrádi négyekkel kapcsolatban tett hétfői kijelentését bírálta a legnagyobb szlovák ellenzéki párt, az elmúlt időszak felmérései alapján a legnagyobb támogatottsággal bíró párt, az Irány (Smer–SD) elnöke, Robert Fico, korábbi többszörös miniszterelnök is.

Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy a V4 volt az, amely megakadályozta, hogy Szlovákia és Csehország területére is migránsok kerüljenek. A V4 volt az, amely nagy dolgokat tudott véghez vinni az EU-ban, amikor koordinálta (a tagországok) álláspontjait

–  hangsúlyozta Robert Fico. Leszögezte:

Szlovákia, Csehország, Magyarország és Lengyelország együttműködésének gyengítése ezeknek az országoknak nem áll érdekében.

 

Borítókép: Boris Kollár (Fotó: AFP/Miguel Medina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.