Az oroszok kitiltásáért lobbizik az olimpia szponzorainál a brit kulturális miniszter

Az orosz és a fehérorosz sportolók olimpiai tilalmának fenntartását célzó nyomásgyakorlásra kérte a legnagyobb szponzorcégek nagy-britanniai érdekeltségeit szombati levelében a brit kulturális miniszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 11. 19:51
'Saccage 2024' environmental activists collective fights against the Olympics Games working sites
epa10361183 The headquarters of the Paris 2024 Olympic Games Organising Committee during a gathering of the environmental activists members of the collective 'Saccage 2024' in Saint Denis, near Paris, France, 11 December 2022. Saccage 2024 denounces the ecological and social impact of the building sites of the Olympic Games for the inhabitants of Seine-Saint-Denis, the poorest department of France, in the north of Paris. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Fotó: CHRISTOPHE PETIT TESSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lucy Frazer, a sportügyekben is illetékes tárca vezetője a szakminisztérium által ismertetett levelet az Airbnb, az Alibaba, az Allianz, az Atos, a Bridgestone, a Coca-Cola, a Deloitte, az Intel, az Omega SA, a Procter and Gamble, a Samsung, a Toyota és a Visa nagy-britanniai vezérigazgatóinak küldte el.

Ezek a vállalatok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalos partnerei.

A levél elküldésének előzményeként a NOB az elmúlt hetekben elkezdte vizsgálni annak a lehetőségét, hogy az orosz és a fehérorosz versenyzők visszatérhessenek a nemzetközi porondra, semleges színekben, zászlajukat, címerüket és himnuszukat nem használva.

A brit kulturális miniszter a vállalati szponzorok vezetőinek címzett levelében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a sport és a politika a két országban köztudomásúlag szorosan összefonódik egymással.

Lucy Fraser leszögezi: a brit kormány eltökélt álláspontja az, hogy az orosz és a fehérorosz rezsimeknek nem szabad megengedni a sport felhasználását saját propagandacéljaikra. A levél szerint London nem ért egyet az orosz és a fehérorosz sportolók visszaengedésével a versenysportba mindaddig, amíg meg nem ismeri a két ország versenyzőinek „semleges” részvételét biztosító működőképes modell konkrét részleteit.

A levél ismertetéséhez fűzött minisztériumi magyarázat szerint komoly aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy miként megvalósítható az orosz és a fehérorosz versenyzők semleges státusa, tekintettel arra, hogy e sportolók tevékenységét közvetlenül saját országuk kormánya finanszírozza és támogatja.

Lucy Fraser mindezek alapján azt kérte szombaton ismertetett levelében, hogy a NOB partnervállalatai is gyakoroljanak nyomást a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra ezeknek az aggályoknak a kezelésére.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.