Döbbenet: egy újabb határ menti osztrák település tiltotta ki a magyar autókat

A Szentmargitbányáról Magyarországra vezető útról február 28-tól kezdve minden gépjárművet kitiltottak. Ezalól csak a környező települések forgalma képez kivételt. A Magyarországról érkezők, köztük a Sopronból Ausztriába ingázók különösen érintettek − olvasható a Volksgruppen.orf.at cikkében.

Magyar Nemzet
Forrás: Autószektor.hu2023. 03. 08. 18:41
Fertõrákos, 2020. április 22. Átkelésre váró autók a magyar-osztrák határon, a Fertõrákos és a burgenlandi Szentmargitbánya (Sankt Margarethen im Burgenland) közötti átkelõhelyen 2020. április 22-én. A két ország külügyminiszterének megállapodása értelmében a koronavírus-járvány miatt lezárt átkelõt ismét megnyitották, hogy megkönnyítsék az Ausztriában dolgozó magyarok közlekedését. MTI/Filep István Fotó: Filep István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 28-tól az L210-es úton Szentmargitbánya/St. Margarethen közelében behajtási tilalmat vezettek be az 5,863 km-től (az L210/Triftgasse csomópont után) a 10,578 km-ig (közvetlenül a határig). Felmérések kimutatták, hogy a St. Margarethen határátkelőn áthaladó járműveknek a kétharmada Kismarton/Eisenstadt vagy az autópálya felé halad tovább.

Kivétel hat település

A táblán látható információk szerint a tiltás vonatkozik a gépjárművel és motorral közlekedőkre, amennyiben átmenő forgalomról van szó. A tilalom alól kivételt képeznek a környező településekről érkezők vagy oda utazók, méghozzá: Margitbánya/St. Margarethen, Ruszt/Rust, Fertőmeggyes/Mörbisch, Oka/Oggau, Oszlop/Oslip és Sérc/Schützen am Gebirge.

Fotó: Volksgruppen.orf.at

A Kimarton/Eisenstadt-Umgebung-i járási hivatal (Bezirkshauptmannschaft) már decemberben elrendelte a forgalomkorlátozást az L210-es úton St. Margarethen közelében. Az erre vonatkozó közlekedési táblákat ma avatták fel, így a forgalomkorlátozás most már hivatalosan is érvényben van. St. Margarethen külterületétől a határig egy öt kilométeres szakasz érintett. Ez jelentősen csökkenti a Kismarton/Eisenstadt felé irányuló átmenő forgalmat. Aki tehát Eisenstadtból például Sopronba szeretne autózni, az a továbbiakban nem hajthat Szentmargitbányán keresztül. A vezetési tilalom betartását a rendőrség a következő hetekben fokozottan ellenőrzi majd.

Kritika Sopronból

Az életbe lépett rendeletre reagált Farkas Ciprián, Sopron város polgármestere is a Facebook-oldalán. Közleményében ezt írta:

Elfogadhatatlannak és méltánytalannak tartjuk, hogy Somfalva után újabb osztrák településen, Szentmargitbányán is ellehetetlenítenék a határátkelést a soproni munkavállalók számára. Meggyőződésünk, hogy ezek az intézkedések nemcsak méltánytalanok, hanem jogszerűtlenek is. A soproni munkavállalók érdekében Szijjártó Péter külügyminiszterhez fordulok.

Somfalva sétálózónát épít

Mintegy két hete jelentették be, hogy Somfalva/Schattendorf önkormányzata döntött: március 1-jétől lényegében lehetetlenné teszi az ingázást az Ágfalvára vezető úton, ahol gyalogos zónát alakítanak ki a határátkelő közvetlen közelében fekvő somfalvi temető mentén. A munkálatok 12 hétig tartanak, azonban ahogy arról Thomas Hoffmann polgármester tájékoztatott, ezzel kíván a település vezetősége véget vetni a falun áthaladó forgalomnak. A tervek szerint ugyanis a zóna elkészültét követően is csak Ágfalva és Somfalva lakói használhatják majd az útszakaszt, elzárva a lehetőséget a Magyarországról ingázók elől − olvasható a Volksgruppen.orf.at cikkében.

Az Autószektor cikke Egy újabb osztrák település tiltotta ki a magyarokat címen érhető el.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról is, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a forgalom tudatos szervezésével kell biztosítani az osztrák–magyar határ gyors átjárhatóságát és megőrizni a helyiek normális életkörülményeit.

Az elmúlt napokban az osztrák–magyar határ több átkelőjén is korlátozni kezdték az átmenő forgalmat a burgenlandi oldalon – emlékeztetett közösségi oldalán megjelent bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a helyzet rendezése érdekében telefonon egyeztetett Burgenland tartományfőnökével. Hans Peter Doskozilt mindeddig konstruktív és korrekt embernek ismerte meg, és ebben a tekintetben most sem csalódott – tette hozzá.

Egyetértettünk, hogy a határkeresztező infrastruktúra kapcsán két szempontot egyszerre kell figyelembe venni, vagyis úgy kell biztosítani a gyors átkelés lehetőségét minél több ponton, hogy az ne járjon a helyi közösségek életkörülményeinek drámai romlásával

– közölte Szijjártó Péter. Beszámolt róla, hogy szakértői megbeszélések kezdődnek az ügyben, amelyeknek végén javaslat készül arról, hogy a forgalom tudatos szervezésével „hogyan lesz biztosítható a határ gyors átjárhatósága és a helyiek normális életkörülményeinek a megőrzése”.

Borítókép: Átkelésre váró autók a magyar–osztrák határon, a Fertőrákos és a burgenlandi Szentmargitbánya (Sankt Margarethen im Burgenland) közötti átkelőhelyen 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Filep István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.