Szijjártó Péter felszólalt az Ausztriába ingázók érdekében

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a forgalom tudatos szervezésével kell biztosítani az osztrák–magyar határ gyors átjárhatóságát és megőrizni a helyiek normális életkörülményeit.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, FB2023. 03. 07. 10:38
Szijjártó Péter Forrás: FB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban az osztrák–magyar határ több átkelőjén is korlátozni kezdték az átmenő forgalmat a burgenlandi oldalon – emlékeztetett közösségi oldalán megjelent bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a helyzet rendezése érdekében telefonon egyeztetett Hans Peter Doskozillal, Burgenland tartományfőnökével. A tartományfőnököt mindeddig konstruktív és korrekt embernek ismerte meg, és ebben a tekintetben most sem csalódott – tette hozzá.

Egyetértettünk, hogy a határkeresztező infrastruktúra kapcsán két szempontot egyszerre kell figyelembe venni, vagyis úgy kell biztosítani a gyors átkelés lehetőségét minél több ponton, hogy az ne járjon a helyi közösségek életkörülményeinek drámai romlásával

– közölte Szijjártó Péter. Beszámolt róla, hogy szakértői megbeszélések kezdődnek az ügyben, amelyeknek végén javaslat készül arról, hogy a forgalom tudatos szervezésével „hogyan lesz biztosítható a határ gyors átjárhatósága és a helyiek normális életkörülményeinek megőrzése”.

Sopron polgármestere, Farkas Ciprián a múlt héten közösségi oldalán jelentette be, hogy levélben fordult Szijjártó Péter miniszterhez, miután az ausztriai Schattendorf (Somfalva) polgármestere korlátozni kívánja az Ágfalva–Schattendorf közötti közúti átkelőhely forgalmát. Március 1-jétől a település útján útépítésbe kezdenek, ami miatt nem lehet használni a határátkelőhelyet. Az építkezés után az út gyalogútként szolgál majd, amelyen csak kivételes esetben közlekedhetnek gépjárművek.

A polgármester értesülései szerint a Sopronkőhida–Sankt Margarethen (Szentmargitbánya) közötti közúti határátkelőhely forgalmát is korlátozni kívánja az osztrák fél. Farkas Ciprián a Szijjártó Péternek írt levelében kiemelte: az Ausztriában dolgozó magyarok ezen a két átkelőhelyen érhetik el munkahelyeiket a Sopron–Klingenbach átkelő mellett. A polgármester álláspontja szerint ezek az intézkedések sértik az Európai Unió alapvető szabadságjogait, a szabad mozgáshoz és a szabad munkavállaláshoz való jogot – ismertette az MTI.

Borítókép: Szijjártó Péter (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.