időjárás 17°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Horvátország helikoptereket küld Kijevnek

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.30. 19:03 2023.03.30. 19:11
Horvátország helikoptereket küld Kijevnek

Zágráb eddig 160 millió euró támogatást hagyott jóvá Ukrajnának, ám Washingtontól 800 millió dollárt kapott a fegyveres erők finanszírozására. A most odaajándékozott helikopterek mellett Horvátországnak 14 marad meg, amelyből négy az amerikai Sikorsky UH-60 Black Hawk típusú harci helikopter, ám a tervek szerint ezekből továbbiakat vásárolnak majd.

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának – ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

A tárcavezető egy nappal korábban Odesszába utazott, ahol Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel tárgyalt. 

A horvát kormány titkosított minden információt, amely az Ukrajnának szánt katonai segítségre vonatkozik. Ezért most először erősítették meg hivatalosan a döntést.

 Andrej Plenkovic horvát kormányfő mindazonáltal már novemberben bejelentette, hogy helikoptereket adományoznak Kijevnek.

A most szóban forgó eszközöket nem számítva Horvátország jelenleg tíz Mi-171Sh szovjet tervezésű orosz katonai szállító helikopterrel és négy amerikai Sikorsky UH-60 Black Hawk típusú harci helikopterrel rendelkezik.

A Jutarnji List című horvát napilap korábban arról írt: a zágrábi kormány eddig 160 millió euró (60,7 milliárd forint) támogatást hagyott jóvá Ukrajna számára, ebből 123 millió eurót katonai célokra.

 Horvátország gépkarabélyokat, lőszereket, aknavetőket és páncéltörőket küldött már Ukrajnába.

A kormány csütörtökön arról is döntött, hogy Zágráb félmillió euróval járul hozzá az új átfogó NATO-segélycsomaghoz, amely védekezés céljára szánt, halált nem okozó eszközökkel támogatja Ukrajnát.

Plenkovic azt is bejelentette: megállapodást írtak alá az Egyesült Államokkal, amely szerint Washington 140 millió dollár (48,7 milliárd forint) értékben támogatja Horvátországot a külföldi fegyveres erők finanszírozási programján keresztül. Az összeg egy részét további Black Hawk helikopterek vásárlására fordítják – tette hozzá.

Folytatjuk együttműködésünket az Egyesült Államokkal

 – mondta, hozzátéve, hogy Horvátország eddig már 800 millió dollárt kapott a programon keresztül.

Borítókép: Amerikai Sikorsky UH-60 Black Hawk harci helikopter. (Fotó: Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.