időjárás 18°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Mégsem utazik Franciaországba III. Károly

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA, MTI
2023.03.24. 13:34 2023.03.24. 13:50
Mégsem utazik Franciaországba III. Károly

A francia elnöki hivatal bejelentette, hogy elhalasztják a brit uralkodó március 26-ra tervezett franciaországi látogatását az országos megmozdulások és tüntetések miatt – írja a V4NA.

Mégsem utazik el a tervezett időpontban III. Károly brit uralkodó Párizsba, első hivatalos látogatására. A király elsőként Franciaországba látogatott volna el neje, Kamilla kíséretében, ám a látogatás meghiúsult a franciaországi tüntetéssorozat miatt.

A Buckingham-palota sokáig kitartott az eredeti elképzelés mellett, és jelezték, hogy csak akkor változtatnak a programon, ha feltétlenül szükséges. Gérald Darmanin francia belügyminiszter is arról beszélt pénteken reggel a CNewsnak, hogy tökéletes körülmények között tudják fogadni III. Károlyt, akinek a biztonsága érdekében 

összesen négyezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak vasárnap estétől Párizsban, a külvárosokban és Bordeaux-ban. 

A francia vezetés utóbb mégis úgy döntött, hogy lemondja a látogatást, és későbbi időpontra teszik át – számolt be a francia Le Figaro.

Az Élysée-palota a nyugdíjreform miatti feszültségekkel indokolta III. Károly párizsi látogatásának halasztását. Erről azt követően határoztak, hogy Emmanuel Macron francia államfő telefonon egyeztetett a brit uralkodóval – olvasható a V4NA cikkében.

III. Károly király és felesége a következő hét második felében Németországba látogat a tervek szerint. Ennek az utazásnak az esetleges halasztása nem merült fel. A királyi házaspár szerdán érkezik Berlinbe, ahol Frank-Walter Steinmeier német államfő fogadja őket, és állami bankettet ad a tiszteletükre. A brit uralkodó és hitvese Hamburgba is ellátogat, és jövő vasárnap tér vissza Londonba – emlékeztetett az MTI.

Borítókép: III. Károly brit király és Kamilla királyné (Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.