Nemet váltott a fizikai tesztek előtt egy madridi rendészeti felvételiző

A spanyol fővárosi régió elnöke szerint a transztörvényt mélyrehatóan és sürgősen meg kell reformálni.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 03. 28. 12:50
The president of the Community of Madrid, Isabel Diaz Ayuso, during the PP's Hispanic Fiesta at the El Paraiso Park Auditorium on March 25, 2023, in Madrid, Spain. (Photo by Oscar Gonzalez/NurPhoto) (Photo by Oscar Gonzalez / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Oscar Gonzalez / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemi önrendelkezés eltörlésére készül a madridi jobboldal. A spanyol fővárosi régió néppárti elnöke, Isabel Díaz Ayuso közölte, hogy a májusi önkormányzati választások után „mélyreható reformot” fog végrehajtani a 16 éveseknek szabad nemi önrendelkezést biztosító transztörvényben, mert szerinte utóbbinak „nincs semmi értelme”.

Ayuso azután jelentette be ezt, hogy a napokban egy komoly vita alakult ki a torrelodonesi rendőrkapitányságon. Egy felvételiző januárban még férfiként tette le elméleti vizsgáját, majd múlt héten, a fizikai alkalmassági teszt előtt előállt egy közjegyzői bizonyítvánnyal, miszerint megváltoztatta a nemét és transznemű nő lett.

A próbán ugyan férfi ruhában jelent meg, de a medicinlabdás tesztnél például már női csoportba sorolták, vagyis kisebb súlyt kellett használnia.

Madridban ez az első visszaélés a szélsőbaloldali egyenlőségi minisztérium által kidolgozott és elfogadtatott törvénnyel.

A madridi közösség már múlt héten közölte, hogy jelentést kérnek a központi kormánytól és tanulmányozzák az új jogszabályok ide vonatkozó részeit.

A regionális elnök szerint bár már 2016-ban úgy módosították a helyi szabályokat, hogy a transz embereknek „tiszteletet és láthatóságot biztosítsanak”, a központi törvények végül a szélsőségekig vitték el a transzjogokat. Állítása szerint eddig azért nem hajtottak végre módosításokat, mert nem volt meg a kellő többségük hozzá, így megvárták, milyen következményekkel jár majd a nemzeti szintű törvény.

A rendőrségen történetek figyelembe véve Ayuso közölte: „a törvény mélyreható reformra szorul és nem fog a jelenlegi formájában érvényben maradni” Madridban, hanem értelmes változtatásokat fognak eszközölni rajta, megbeszélve azt a transzexuálisokkal és családjukkal, valamint az egyesületekkel és az orvosokkal.

Spanyolországban idén végleg elfogadták és érvénybe is lépett a 16 évet betöltött fiataloknak önálló nemváltást biztosító transztrövényt. A hivatali eljárást szélsőségesen leegyszerűsítették és

 

gyakorlatilag néhány héten belül meg lehet szerezni a transzneműséget tanúsító, új személyes iratokat.

 

Ehhez nem tették kötelezővé sem a hormonterápiát, sem a sebészeti beavatkozást. Madridon kívül az észak-spanyolországi Asztúriában is megtörtént az első visszaélés. Az egyik börtönben hat fogoly kért nemváltást múlt héten, hogy a törvény adta lehetőséggel élve átkerülhessenek a női modulba. 

 

Borítókép: Isabel Díaz Ayuso, a madridi régió elnöke (Fotó: AFP/Oscar Gonzalez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.