Németh Zsolt: A finn partner nagy örömmel várja a magyar ténymegállapító delegációt

Egyes hírekkel ellentétben a látogatás célját megértve és konstruktívan fogadják a küldöttséget.

Magyar Nemzet
2023. 03. 06. 13:08
NÉMETH Zsolt
Az Országgyűlés plenáris ülése Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai napon fogadja a magyar parlament által küldött ténymegállapító delegációt a finn külügyi bizottság elnöke, nyilatkozta az ATV.hu-nak Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt a sajtóban megjelent hírekre azt mondta, a finn fél örömmel várja a delegációt, és érti a látogatás célját. Hozzátette, múlt hét pénteken személyesen is találkozott Jussi Halla-aho-val, a finn parlament külügyi bizottságának elnökével.

Németh Zsolt ezt azt követően hangsúlyozta, hogy Erkki Tuomioja szociáldemokrata politikus, a finn parlamenti külügyi bizottság alelnöke a múlt héten azt nyilatkozta, hogy „Finnországnak nincs miről tárgyalnia, nincs mit magyaráznia a magyar delegációnak”. Hozzátette, véleménye szerint nem a magyar parlament, hanem valójában a Fidesz-frakció látogatását jelenti a delegáció megjelenése, és az egész mögött magyar belpolitikai játszmát sejt. Tuomioja hangsúlyozta, hogy a magyar politikai retorika sértegetésre és bocsánatkérésre épül. 

A szerdai tárgyalásra Stockholmból utazik a magyar delegáció. Ott Andreas Norlén svéd házelnökkel és további parlamenti politikusokkal tárgyalnak kedden.

Az Országgyűlés múlt heti vitáján minden felszólaló egyetértett Svédország és Finnország NATO-felvételi kérelme ratifikációjával kapcsolatban. Németh Zsolt akkor úgy fogalmazott, a két ország támogatása nem kegy, hanem szövetségi kötelezettség, a ratifikáció pedig kiváló alkalom, hogy elbeszélgessenek a partnereikkel és egymás szemébe nézve félreértéseket, vádakat, hazugságokat tisztázzanak. A parlamenti delegációk látogatásainak célja, hogy új minőségi viszonyt célozzanak meg – mondta.

 

Borítókép: Németh Zsolt, a Fidesz vezérszónoka az Országgyűlés plenáris vitáján 2023. március 1-jén (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.