Óriásit kaszáltak a nemzetközi energiavállalatok a háborús időszakban + videó

– Magyarországnak négyezermilliárddal nőtt az energiaszámlája, eközben a nagy nemzetközi energiavállalatok óriásit kaszáltak – mondta el Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese hivatalos közösségi oldalán megosztott videójában.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Facebook2023. 03. 05. 12:44
null
Budapest 2022.12.15. Dömötör Csaba parlamenti államtitkár Magyar Nemzet Éberling András Fotó: Andras Eberling
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború szinte mindenki vállára nagy gazdasági terheket pakol, de azért vannak olyanok, akik nagyon jól járnak ebben az időszakban. 

Vannak, akik degeszre keresik magukat az energiaár-emelkedéssel. Igen, most a nagy nemzetközi energiavállalatokról lesz szó. 

– fogalmazott a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese.

Dömötör Csaba a nyilvánosan hozzáférhető adatokból felidézte, hogy az osztrák OMV rekordévet zárt, ugyanis adózás után ötmilliárd eurója maradt a cégnek. A Shell minden idők legnagyobb nyereségét érte el negyvenmilliárd dollárral, ami több mint kétszerese a háború előtti év profitjának.

Hozzátette, hogy a londoni székhelyű BP a cég 114 éves történetének legmagasabb profitját érte el a 28 milliárd dolláros nyereségével, ami szintén több mint kétszerese a 2021-es eredménynek. A francia Totalnál is történelmi, 20,5 milliárd dollár volt a tiszta profit. Amerikában a Chevron 35 milliárd dollárnyi rekordprofittal zárt, ami szintén duplája az egy évvel korábbinak. Emellett egy másik amerikai gigacég, az Exxon 56 milliárd dolláros nyereségét is megemlítette Dömötör Csaba.
 

Ez nemcsak a vállalat profittermelési rekordja, ennél is több, a nyugati olajiparban még egy cégnek sem volt hasonlóan magas az éves nyeresége. Óránként olyan hétmilliárd forintot kerestek.

− fogalmazott a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese.

Dömötör Csaba szerint jól látszik, hogy vannak, akiknek „egész jó kis üzlet ez a szankciósdi és az abból sarjadó áremelkedés. Nem nekünk, de a mi bőrünkre”.

„Magyarország energiaszámlája közben 4000 milliárd forinttal nőtt. Ezt a cégeknek, a családoknak és a magyar államnak kell fedeznie. Nem jó ez így.”

− zárta gondolatait a politikus.

Borítókép: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.