Sehol nem tart a német hadsereg modernizálása

Egy képviselő szerint eddig egyetlen eurócentet sem költöttek a tavaly jóváhagyott százmilliárd eurós alapból.

Magyar Nemzet
2023. 03. 15. 9:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy magas rangú német parlamenti képviselő elítélte a német hadsereg, a Bundeswehr fellendítését célzó intézkedések lassú megkezdését, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója után jelentettek be tavaly.

A BBC által idézett Eva Högl, a fegyveres erők parlamenti biztosa azt mondta,

 a német képviselők által tavaly jóváhagyott százmilliárd eurós alapból mostanáig egyetlen eurót sem költöttek el.

A hadseregnek még kevesebb eszköze van, mint Oroszország Ukrajna elleni támadása előtt – tette hozzá.

Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár tavaly februárban jelentette be a parlament előtt, hogy az orosz–ukrán válság miatt új időszámítás kezdődik a német védelempolitikában, és egy százmilliárd eurós alap létrehozásával kezd hatalmas haderőfejlesztésbe a kormányzat, szakítva Németország pacifista hagyományaival. A bejelentés akkor nagy meglepetést okozott, hiszen a balliberális kormánypártok a kampányukban, de még a koalíciós tárgyalások során sem tartották fontosnak a védelmi kiadások megemelését, azonban az Ukrajnában zajló háború új megfontolásokra késztette még a nyíltan a haderőfejlesztések ellen rendszeresen felszólaló Zöldek pártját is.

Több mint egy évvel később azonban a szociáldemokrata Högl azt mondta: – Sajnos meg kell jegyeznem, hogy 2022-ben ebből a speciális alapból egyetlen eurócentet sem költöttek el. Hozzátette, hogy a laktanyák szánalmasak, némelyikből hiányoznak a működő vécék, a tiszta zuhanyzók, a beltéri sportlétesítmények, a csapatkonyhák, a gondozási létesítmények, a lőszer- és a fegyverraktárak.

A saját erőire fordított kiadások hiánya ellenére Németország az elmúlt évben nagy mennyiségű katonai segélyt küldött Ukrajnának – a légvédelmi rendszerektől a rakétákig. Januárban a berlini kormány ígéretet tett továbbá a legmodernebb Leopard 2 harckocsik küldésére is.

Borítókép: Az 1. Német–Holland Hadtest gyakorlat közben  (Forrás: DPA/dpa Picture-Alliance via AFP/Caroline Seidel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.