Szijjártó Péter: Európa súlyos biztonsági kockázatokkal néz szembe

Magyarország kész továbbra is kivenni a részét a világ legkevésbé fejlett országainak támogatásából a stabilitás erősítése és a további illegális migrációs hullámok megelőzése érdekében – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Katarban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 07. 11:35
Doha, 2023. március 7. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) felszólal a legkevésbé fejlett országokkal foglalkozó kihelyezett ENSZ-konferencián Dohában 2023. március 7-én. MTI/KKM
Szijjártó Péter Dohában Fotó: KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a legkevésbé fejlett országokkal foglalkozó, Dohába kihelyezett ENSZ-konferencián kiemelte, hogy hazánkat Ukrajna szomszédságában közvetlenül sújtják a háború negatív hatásai, és habár regionális fegyveres konfliktusról van szó, annak következményei világszerte érezhetők, Európától több ezer kilométerre is.

Felszólalásában aláhúzta: a háború világossá tette, hogy milyen törékeny is az eddig fennálló rendszer, miután komoly kihívások jelentkeztek a globális élelmiszer- és energiaellátásban, ami pedig biztonsági kockázatokat is maga után vonhat.

– Súlyos biztonsági kockázatokat eredményezhet az élelmiszerhiány és az energiaárak emelkedése azon országokban, amelyek egyébként is alacsonyabb fejlettségi szinten állnak, és ahol a stabilitás nem olyan szilárd – figyelmeztetett.

Majd hozzátette: 

ez könnyen szélsőséges ideológiák terjedéséhez és erősödő fenyegetettséghez vezethet, amely tényezők a tömeges illegális migráció legfőbb kiváltó okai közé tartoznak.

Doha, 2023. március 7. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a legkevésbé fejlett országokkal foglalkozó kihelyezett ENSZ-konferencián Dohában 2023. március 7-én. MTI/KKM
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a legkevésbé fejlett országokkal foglalkozó, kihelyezett ENSZ-konferencián Dohában 2023. március 7-én (Forrás: MTI/KKM)

Szijjártó Péter rámutatott, hogy Európa súlyos biztonsági kockázatokkal néz szembe kelet felől, és ilyen körülmények között aligha lenne képes kezelni egy, a fokozott illegális bevándorlás képében jelentkező biztonsági kihívást déli irányból.

– Az ukrajnai háború tükrében minden eddiginél fontosabb lenne a legkevésbé fejlett országok jelentős támogatása a további masszív illegális migrációs hullámok elkerülése érdekében – fogalmazott.

Leszögezte: Magyarország kész kivenni ebből a részét, ahogyan eddig is tette, kész támogatni az ENSZ-ben és az Európai Unióban minden olyan kezdeményezést, amely az érintett országok támogatásának növelését célozza a stabilitás erősítése érdekében.

A miniszter a kormány eddigi intézkedéseire példaként hozta fel, hogy az Eximbank 760 millió dolláros hitelkeretet nyitott a legkevésbé fejlett országok vállalataival folytatott együttműködés elősegítésére. Emellett 250 millió dollár értékben kötött segélyhiteleket hirdettek a vízgazdálkodási, az egészségügyi, az élelmiszer-biztonsági helyzet javítása érdekében.

Szavai szerint a koronavírus-világjárvány is hatalmas kihívást jelentett a szegényebb országoknak, ezért hazánk 1,7 millió vakcinadózissal segítette a globális védekezést, és miután bőségesek a készletek, kész ezt tovább fokozni.

Fontosnak nevezte azt is, hogy a magyarországi felsőoktatásban 715 ösztöndíjas helyet tartanak fenn a legkevésbé fejlett országokból érkező hallgatók számára, s ezekre idén 9991 jelentkező pályázott, így a számot növelhetik is.

Végezetül közölte, hogy a kormány 65 projekten keresztül körülbelül nyolcmillió dollárral támogatta a szóban forgó államok keresztény közösségeit. 

Ezeréves keresztény államisággal rendelkező országként felelősséget érzünk a rászoruló keresztény közösségekért világszerte

– mondta.

Doha, 2023. március 7. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) tárgyal Katar frissen kinevezett miniszterelnökével, Mohammed Al-Thanival Dohában 2023. március 7-én. MTI/KKM
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) tárgyal Katar frissen kinevezett miniszterelnökével, Muhammad al-Szánival Dohában 2023. március 7-én (Forrás: MTI/KKM)

A tárcavezető dohai útja során találkozott Katar frissen kinevezett miniszterelnökével, Muhammad al-Szánival is, aki elsőként Szijjártó Pétert fogadta – számolt be a külgazdasági és külügyminiszter a hivatalos Facebook-oldalán kedden.

Szijjártó Péter  bejegyzésében azt írta: Muhammad al-Száni miniszterelnök mintegy öt perccel az eskütétele után fogadta. 

Megindultam a dohai konferenciaközpontból, hogy találkozzam jó barátommal, Muhammad al-Száni külügyminiszterrel, de mire ideértem, már Muhammad al-Száni miniszterelnök fogadott, méghozzá első vendégként, mintegy öt perccel az eskütétele után. A miniszterelnök-csere professzionálisan, gyorsan, nagyobb előzetes hírverés nélkül zajlott le

– olvasható Szijjártó Péter bejegyzésében.

A katari–magyar együttműködésnek innentől kezdve tehát a legmagasabb szinten van pártfogója, így még jobbak a kilátásaink arra, hogy a katari LNG belátható időn belül hozzá tud járulni hazánk energiabiztonságához – írta a külgazdasági és külügyminiszter, aki gratulált a futball-világbajnokság sikeres megrendezéséhez és ahhoz, „hogy rá tudtak cáfolni mindenfajta előítéletre és nagyképű lesajnálásra”.

Borítókép: a Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) felszólal a legkevésbé fejlett országokkal foglalkozó, kihelyezett ENSZ-konferencián, Dohában 2023. március 7-én (Forrás: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.