Vége a játszmának! London mától megálljt parancsol az illegális migránsoknak

A kemény fellépésről szóló törvénytervezetet ma terjesztik a parlament elé, de a szigorítás már életbe lép.

2023. 03. 07. 8:43
Dover, 2022. november 14. A La Manche-csatornán felvett illegális bevándorlók érkeznek a brit határõrség hajóján Doverbe 2022. november 14-én. Ezen a napon a francia és a brit belügyminiszter megállapodást írt alá a La Manche-csatornán át Nagy-Britanniába áramló, jórészt embercsempészek szervezte illegális migráció megállítására. MTI/EPA/Stuart Brock Fotó: Stuart Brock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyság büszke arra, hogy segíti mindazokat, akiknek a legnagyobb szükségük van a segítségre – tavaly ezrek nyitották meg otthonaikat az ukrán menekültek előtt és nyújtottak segítséget az üldöztetés elől Hongkongból menekülőknek. A kis hajókon érkezők azonban nem közvetlenül egy háború sújtotta országból menekülve érkeznek ide, és semmilyen leselkedő veszély nem fenyegeti életüket. Biztonságos európai országokon keresztül utaztak, mielőtt elérték a La Manche csatornát – hívta fel a figyelmet a The Sun című napilapban megjelent véleménycikkében Rishi Sunak brit miniszterelnök. 

Suella Braverman belügyminiszter a tervek szerint ma terjeszti a londoni alsóház elé azt az új törvénytervezetet, amelynek értelmében menedékkérelem benyújtása céljából sem maradhatnak Nagy-Britanniában azok, akik illegálisan lépik át a brit határt. A jogszabály értelmében a kormány elrendelheti a bevándorlók őrizetbe vételét és hazájukba vagy egy harmadik, biztonságos országba történő kitoloncolását. Nem vonatkozna mindez a 18 éven aluliakra és a betegekre. A kitoloncolt személyek többé nem utazhatnának az Egyesült Királyságba, s nem folyamodhatnának brit állampolgárságért. A tervezetben várhatóan szerepel egy olyan záradék, amelynek célja annak kizárása, hogy az illegális határátlépők kitoloncolását jogvédő szervezetek emberi jogi indokokkal, bírósági úton megakadályozhassák. Ha a parlament elfogadja, a jogszabály csak hónapok múlva fog életbe lépni, de a szigorítások már a mai nappal érkezőkre vonatkozni fognak – írja a BBC.

SUNAK, Rishi
 Rishi Sunak brit miniszterelnök felszólal a müncheni biztonságpolitikai konferencián 2023. február 18-án. (Fotó: MTI/EPA/Szilágyi Anna)

Suella Braverman belügyminiszter szerint a brit kormány törvénytervezete ugyan feszegeti a nemzetközi jog határait, mégis szükség van rá a migrációs válság megoldása miatt. Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője egyetért azzal, hogy fel kell lépni az illegális bevándorlás ellen, de szerinte nem a menedékkérőket, hanem az embercsempészeket kellene megbüntetni. Emberjogi szervezetek arra panaszkodnak, hogy az üldöztetés elől Nagy-Britanniába menekülők számára nincs biztonságos alternatív útvonal, csakis a tengeren keresztül tudják megtenni az utat a szigetországba. 

Hivatalos becslések szerint tavaly 45 ezren keltek át az európai kontinensről – a legtöbb esetben Franciaországból – gumicsónakokon, embercsempészek szervezte csoportokban az angol partokra, csaknem kétszer annyian, mint 2021-ben, ötször annyian, mint 2020-ban és 150-szer annyian, mint 2018-ban. Mintegy 160 ezer menedékkérelmi igényt még mindig nem dolgoztak fel a hatóságok, ami miatt megteltek a befogadóközpontok, a migránsok egy részét pedig hotelekben kellett elszállásolni – írja a Euronews. A brit kormány szerint a legtöbb érkező gazdasági bevándorló, nem valódi menekült, s különösen Albániából érkeztek sokan tavaly, 13 ezren.

 

Borítókép: a La Manche csatornán felvett illegális bevándorlók érkeznek a brit határőrség hajóján Doverbe 2022. november 14-én (Fotó: MTI/EPA/Stuart Brock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.