Tavaly rekordszámú országban blokkolták az internetet

Az Access Now jelentése szerint 2022-ben rekordszámú országban blokkolták az internet-hozzáférést politikai okok miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: The Washington Post/The Guardian2023. 03. 02. 10:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Access Now jogvédő csoport és a #KeepItOn elnevezésű, internetblokkolás ellen küzdő koalíció által készített kutatás megállapította, hogy 2022-ben 35 országban összesen 187 alkalommal kapcsolták le az internetet.

A korlátozások dokumentálásának kezdete, 2016 óta nem volt példa arra, hogy ilyen sok kormány folyamodott volna az internet blokkolásához. Legtöbb esetben tüntetések, konfliktusok és jogsértések indokolták a lépést. A korlátozásokra időnként iskolai vizsgák és választások idején is sor került.

A tavalyi listát India vezeti, ahol legalább 84 alkalommal blokkolták a hozzáférést. A korlátozások többségét a vitatott hovatartozású, politikailag instabil Dzsammu és Kasmír területén rendelték el.

A visszaesőnek számító Iránban tavaly 18 alkalommal kapcsolták le az internetet a kormányellenes tüntetések miatt, míg a mianmari junta hét alkalommal vezetett be korlátozásokat.

Az orosz hadsereg 22 alkalommal vágta el az internetet Ukrajnában rakétacsapásokkal és kibertámadásokkal, és arra törekedett, hogy a megszállt területeket a cenzúrázott orosz hálózatokra kényszerítse át – írta a The Washington Post.

Az Access Now feljegyzései szerint az etiópiai kormány által a lázadó Tigré tartományban bevezetett korlátozás volt az eddigi leghosszabb, amely több mint két évig tartott. A novemberi tűzszünet aláírása után a térség nagy részén helyreállt a telefon- és a mobilinternet-szolgáltatás.

A legtöbb kormány, amely tavaly blokkolta polgárai internet-hozzáférését, a múltban is gyakran folyamodott hasonló lépéshez az elégedetlenséggel szemben.

„A kormányok az ellenőrzés fegyvereként és a büntetlenség pajzsaként használják az internet-hozzáférés korlátozását”

 – mondta Felicia Anthonio, az Access Now munkatársa.

A Guardian szerint a jelentés egy kedvező tendenciára is rámutatott: míg 2021-ben 12 országban kapcsolták le az internetet választás idején, 2022-ben csak öt ország folyamodott ehhez a lépéshez.

A beszámoló szerint a korlátozások 2019-ben érték el a csúcsot, akkor 33 országban összesen 213 alkalommal blokkolták a hozzáférést az internethez.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Szergej Zolkin/Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.