Tüntetések, sztrájk, blokád – nem nyugszanak a franciák

A több millió sztrájkoló és utcákon tiltakozó ember a legjobb válasz, amelyet az elnöknek adhatunk – véli a szakszervezeti vezető.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 23. 14:21
MACRON, Emmanuel
Nantes, 2023. március 23. A nyugdíjreform ellen tüntetõk egyike egy felgyújtott szemetesedény mellett a nyugat-franciaországi Nantes-ban a francia szakszervezetek által meghirdetett egynapos országos sztrájk alatt, 2023. március 23-án. Emmanuel Macron elnök széles körû felháborodást váltott ki azzal, hogy parlamenti szavazás nélkül készül hatályba léptetni a nyugdíjkorhatár 62-rõl 64 évre emelését elõirányzó törvényt. MTI/AP/Jeremias Gonzalez Fotó: Jeremias Gonzalez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódtak Franciaországban a tüntetések a kormány nyugdíjreformja ellen, csütörtökön a tiltakozók blokád alá vonták az ország északi részén lévő Dunkerque cseppfolyósítottföldgáz-, vagyis LNG-terminálját. A terminál dolgozóinak szakszervezete azt közölte, péntek reggelig semmiképpen nem oldják fel a blokádot, ezt követően pedig gyűlésen vitatják meg a további lépéseket. A terminált működtető Fluxys azt közölte, hogy a blokád nyomán a termelést napi 70 gigawattórára (GWh) korlátozzák.

Az olajfinomítókban dolgozók már több mint két hete akadályozzák az olajtározóknál a ki- és bejutást, ezért a töltőállomásokon fokozatosan romlik a helyzet, a France24 hírtelevízió szerdai összesítése szerint az üzemanyaghiány jelenleg a megyék ötödében érzékelhető.

A Le Parisien című francia lap azt közölte, hogy csütörtök reggel a tiltakozók az ország délnyugati részén fekvő Toulouse-nál lezártak egy autópályát, a nyugat-franciaországi Rennes-ben pedig egy buszpályaudvart foglaltak el. A nap folyamán további tüntetések várhatók országszerte – tette hozzá a lap.

MACRON, Emmanuel
A nyugdíjreform ellen tüntetnek a délnyugat-franciaországi Bayonne-ban (Fotó: MTI/AP/Bob Edme)

A gyakorlatilag január óta tartó tüntetés- és sztrájksorozat kezdete óta emellett több zavargást is jelentettek. Gérald Darmanin belügyminiszter szerdán azt mondta, a felvonulásokat 12 ezer rendőr fogja biztosítani.

Bár a megmozdulásokat a szakszervezetek szervezték, az utóbbi egy hétben több spontán tiltakozásról is érkezett hír, ezeken az emberek szemeteskukákat gyújtottak fel és a rendőrökkel is összecsaptak. A tiltakozások kirobbanása óta már csaknem ezer embert tartóztattak le.

MACRON, Emmanuel
A nyugdíjreform ellen tüntetnek a délnyugat-franciaországi Marseille-ben.(Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Laurent Berger, az általában reformpári szakszervezet, a CFDT főtitkára a BFM TV televíziós csatornának adott interjújában a tervezet visszavonását sürgette. – A több millió sztrájkoló és utcákon tiltakozó ember a legjobb válasz, melyet az elnöknek adhatunk – jelentette ki a radikálisabb CGT szakszervezetet vezető Philippe Martinez.

Emmanuel Macron államfő az év végig hatályba szeretné léptetni a reformot, amelynek fő eleme a nyugdíjkorhatár felemelése 62-ről 64 évre. – Ez a reform szükséges, nekem sem szerez örömöt, szerettem volna nem bevezetni, (…) de nincs 36 megoldás (a nyugdíjrendszer megmentésére) – jelentette ki szerdán Macron a TF1 kereskedelmi és a France2 közszolgálati televíziónak adott közös élő interjúban, aláhúzva, hogy a nyugdíjreformnak az év végéig hatályba kell lépnie, és ha kell, vállalja az ezzel járó népszerűtlenséget.

 

Borítókép: a nyugdíjreform ellen tüntetők egyike egy felgyújtott szemetesedény mellett a nyugat-franciaországi Nantes-ban 2023. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Jeremias Gonzalez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.