Új pártot alapít a szlovák miniszterelnök

Új politikai párt megalakítását jelentette be Eduard Heger ügyvezető szlovák miniszterelnök kormánya néhány miniszterével együtt tartott sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 07. 15:37
HEGER, Eduard
Brüsszel, 2023. február 9. Eduard Heger szlovák miniszterelnök érkezik az európai uniós tagországok állam- és kormányfõit tömörítõ Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának elsõ napi ülésére 2023. február 9-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eduard Heger tavaly áprilisban került a kormány élére, miután lemondott a kormánykoalíció legnagyobb pártját, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmat vezető Igor Matovic. 

Decembertől Heger ügyvezető miniszterelnökként vezeti kabinetjét, kormánya ugyanis megbukott egy ellene indítványozott bizalmi szavazáson a parlamentben.

A törvényhozás január végén elfogadott határozata szerint szeptember végén előre hozott parlamenti választásokat tartanak az országban.

Eduard Heger, aki a 2016-os és a 2020-as parlamenti választásokon is az OLaNO színeiben szerzett mandátumot, a most bejelentett párt, a Demokraták (Demokrati) elnöke lesz. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint az új párt ambíciója, hogy egyesítse a jobbközép pártokat, s „a tisztességre, a szakmaiságra és a konstruktív párbeszédre alapozzon”. 

Kedden az új párt alapítói bejelentették, hogy pártjuk részévé válik a Miroslav Kollár vezette, liberális Együtt (Spolu),

amely a legutóbbi parlamenti választásokon az ugyancsak liberális Progresszív Szlovákia párttal koalícióban indult, s nem jutott be a parlamentbe.

A Demokraták megalakítását bejelentő sajtótájékoztatón részt vett Ján Budaj, a környezetvédelmi tárca vezetője, aki az 1989-es rendszerváltozás vezető arcaként került a politikába, s azóta már hat pártnak volt tagja. Róla az idén került nyilvánosságra egy dokumentum, amely szerint a rendszerváltozás előtti időkben együttműködési egyezményt írt alá a csehszlovák kommunista titkosrendőrséggel, az StB-vel. Az új pártot fémjelző személyiség lesz Karol Hirman, a gazdasági tárca megbízott vezetője, Jaroslav Nad védelmi miniszter, aki korábban a Globsec euroatlantista agytröszt egyik vezetője volt, valamint Rastislav Kácer ügyvezető külügyminiszter, korábbi budapesti nagykövet is, akinek több, az utóbbi hónapokban Magyarországgal kapcsolatban tett kijelentése felháborodást és tiltakozást váltott ki.

Borítókép: Eduard Heger ügyvezető szlovák miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.