időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

Az ukrán külügyminiszter elégedetlen az Európai Unió tempójával

Magyar Nemzet
2023.04.21. 09:31 2023.04.21. 09:47
Az ukrán külügyminiszter elégedetlen az Európai Unió tempójával

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön amiatt bírálta az EU-t, amiért nem hajtja végre a saját döntését, hogy közösen vásárolnak lőszert Ukrajna számára, miközben a blokk tagjai vitatkoznak a tervek megvalósításának módjáról.

Elkeserítő, hogy az EU képtelen végrehajtani saját döntését az Ukrajnának szánt lőszerek közös beszerzéséről

– írta Kuleba a Twitteren, ami jelentős hangnemváltást jelent Kijev részéről.

Az EU vezetői a múlt hónapban állapodtak meg arról, hogy összefognak, és egy közös alapból történő finanszírozás révén a következő 12 hónapban akár egymillió lőszert szállítanak Kijevnek. A tárgyalások azonban nagyköveti szinten zsákutcába jutottak: nem sikerült megállapodni arról, hogy miként költsék el a közös szerződésekre elkülönített egymilliárd eurót.

Kuleba szerint ez egy teszt, mert kiderül, hogy az EU képes-e döntő fontosságú új biztonsági döntéseket hozni, és hogy a blokk valóban rendelkezik-e stratégiai autonómiával. Utóbbival Kuleba Emmanuel Macron francia elnök kedvenc kifejezésére utalt, melyet az államfő akkor használt, mikor nemrég azzal keltett vitát, hogy azt mondta, Európának nem szabad Amerika követőjévé válnia.

A lőszerbeszerzési tárgyalások fő vitapontja akörül forog, hogy mennyire korlátozzák a pénz elköltését az uniós gyártók termékeinek megvásárlására, és hogy bevonják-e az olyan helyeken működő vállalatokat, mint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia.

Franciaország az élharcosa annak, hogy a pénzt a blokkon belül tartsák, míg mások, köztük Lengyelország attól tartanak, hogy az európai védelmi ipar nem lesz képes arra, hogy a 12 hónapos határidőn belül leszállítsa az ígért mennyiséget Ukrajnának.

A tárgyalások valószínűleg a jövő héten folytatódnak, ami azt jelenti, hogy az uniós külügyminisztereknek nem áll majd rendelkezésére kész megállapodás, amikor hétfőn Luxemburgban összeülnek, hogy megvitassák a háborút.

Ukrajna számára a tétlenség ára emberéletekben mérhető

– hangsúlyozta Kuleba.

 

Borítókép: Dmitro Kuleba külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 külügyminiszteri csúcstalálkozóján az észak-németországi Wangels közelében 2022. május 13-án (Fotó: MTI/EPA/Action Press pool/Georg Wendt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.