Ebben az amerikai államban egyesek támogatják a gyerekek nemváltását, de nem a törvényhozók

Az amerikai Montana állam törvényhozásából karhatalommal távolították el tiltakozók egy csoportját, amely a kiskorúak nemváltását szabályozó törvény ellen tüntetve megzavarta a képviselőház munkáját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 25. 23:08
Az amerikai Fehér Ház az LMBTQ közösség zászlajának színeiben, 2015.06.26-án. (Fotó: Molly Riley / AFP / via Getty Images)
Az amerikai Fehér Ház az LMBTQ közösség zászlajának színeiben, 2015.06.26-án. (Fotó: Molly Riley / AFP / via Getty Images)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői incidens nyomán a rendőrség hét embert állított elő, akivel szemben szabálysértés miatt indult eljárás. 

Az aktivisták az ülést megelőzően tüntetést tartottak a parlamenti épület előtt, ahol támogatásukról biztosították a törvényhozás transznemű demokrata párti tagját.

Az ügy előzménye, hogy az állam törvényhozásának első transznemű képviselője, Zooey Zephyr a múlt héten a törvényhozás ülésén úgy fogalmazott, hogy aki megszavazza a kiskorúak nemváltását szigorúbban szabályozó új törvényt, "annak kezéhez vér tapad". A politikustól az állami törvényhozás republikánus tagjai bocsánatkérést követeltek, és megvonták tőle a szót. 

A vita hétfőn folytatódott, és miután a demokrata törvényhozó megtagadta a teremőrség kérését, hogy próbálja lecsitítani az ülésterem karzatán tüntető aktivistákat, a rendőrség közbeavatkozott.

A Montana állam törvényhozásának napirendjén szereplő jogszabály a transznemű kiskorúakra vonatkozik, szűkíti az iskolák számára a gyerekek keresztnév és - a nemre utaló - névmás megváltoztatásának lehetőségét, valamint azt szülői engedélyhez köti.

A szomszédos Észak-Dakota állam kormányzója szintén hétfőn aláírta a terhesség-megszakítás jelentős szűkítéséről szóló törvényt. A jogszabály csak kivételes esetekben engedélyez orvosi beavatkozást a terhesség megszüntetése érdekében. 

Ilyen kivétel a nemi erőszak, valamint a vérfertőző kapcsolat nyomán létrejött terhesség, és az anya életét fenyegető egészségügyi kockázat.

A törvény az eredeti tervek szerint azonnal életbe lépett volna, de miután a korábbi terhesség-megszakításról szóló jogszabályt az állam legfelsőbb bírósága vizsgálja, az új törvény sem léphet életbe.

Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 13 államban tiltja törvény a terhesség megszakítását, valamint további államokban az erről szóló jogszabály bíróság előtt van. Eközben 20, demokrata vezetésű tagállam kormányzója együttműködést indított annak érdekében, hogy javítsák a terhesség-megszakítás lehetőségéhez való hozzáférést.

Az Egyesült Államokban a szövetségi Legfelsőbb Bíróság tavaly júniusban semmisítette meg a bírói tanács 1973-as döntését az úgynevezett Roe v. Wade ügyben, ami 50 évvel ezelőtt szövetségi, azaz minden államban érvényes joggá tette a nők számára a terhesség-megszakítás lehetőségét.

Borítókép: illusztráció a szivárványszíneibe burkolózó Fehér Házról (Fotó: Molly Riley / AFP / via Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.