Francois Hollande-t is átverték az orosz humoristák

Sokan úgy gondolták akkor, hogy Putyin az, akinek időre volt szüksége, azonban éppen mi [Franciaország és Németország] akartunk időt nyerni, hogy Ukrajna talpra tudjon állni és meg tudjon erősödni − fogalmazott Francois Hollande. A korábbi francia elnököt két orosz humorista verte át, akik Petro Porosenkónak adták ki magukat.

Magyar Nemzet
Forrás: Euronews2023. 04. 11. 14:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Francois Hollande korábbi francia elnök is áldozatául esett a két orosz humorista, Lexus és Vivan átverésének. A volt államfővel még februárban készítettek egy 15 perces videóinterjút Petro Porosenko korábbi ukrán elnöknek álcázva magukat, a felvétel a napokban került fel az internetre azóta pedig több millióan tekintették meg. 

A videó legérdekesebb része, amikor a humoristák a 2014 szeptemberében Franciaország és Németország közbenjárásával tető alá hozott minszki megállapodások néven ismert ukrán−orosz tűzszüneti egyezményről kérdezték Hollande-t. 

Sokan úgy gondolták akkor, hogy Putyin az, akinek időre volt szüksége, azonban éppen mi [Franciaország és Németország] akartunk időt nyerni, hogy Ukrajna talpra tudjon állni és meg tudjon erősödni

válaszolta a humoristáknak Hollande arra a kérdésre, hogy valóban csak időhúzás volt-e a célja a minszki megállapodásoknak.

Pontosan ez alatt a hét év alatt tudott Ukrajna megerősödni, és ebben tévedett Putyin: alábecsülte az ukránok képességeit és az ellenállás mértékét

− magyarázta tovább Hollande. 

A volt francia elnök szavai kísértetiesen hasonlítottak Angela Merkel korábbi nyilatkozatára a minszki megállapodásokkal kapcsolatban. A volt német kancellár egy tavalyi interjúban beszélt az egyezményről, akkor ő is úgy fogalmazott, hogy a tűzszünet célja leginkább az időnyerés volt Ukrajna számára.

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz elnök „mindent abszolút helyesen tett” az Ukrajna elleni invázió elrendelésével – jelentette ki Dmitrij Peszkov a nyilatkozatokra reagálva. 

A Liberation francia lapnak nyilatkozva Hollande a kijelentéseiről úgy fogalmazott: „Egyetlen hozzászólásomban [...] sem utaltam arra, hogy azért írtuk volna alá a minszki megállapodásokat, hogy az ukránok felkészülhessenek a háborúra.”

A két humorista a háború kitörése óta egyébként több nyugati politikust is átvert, többek közt Emmanuel Macron francia elnököt, Boris Johnson korábbi brit miniszterelnököt, valamint Andrzej Duda lengyel elnököt is „megtréfálták”.

Borítókép: Francois Hollande volt francia köztársasági elnök (Fotó: SIPA/Jean-Christophe Tardivon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.