Peking pontosít: igenis tiszteli a volt szovjet tagállamok szuverenitását

Kína párizsi nagykövetének szavai miatt kényszerült magyarázatot adni.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2023. 04. 24. 15:40
Mao Ning, a Kínai Népköztársaság külügyi szóvivője (Forrás: Twitter)
Mao Ning, a Kínai Népköztársaság külügyi szóvivője (Forrás: Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína tiszteletben tartja a Szovjetunió összeomlásával létrejött független, szuverén nemzetek státusát – közölte hétfőn a kínai külügyminisztérium, miután Peking párizsi megbízottja diplomáciai vihart kavart azzal, hogy megkérdőjelezte szuverenitásukat.

Lu Shaye nagykövet a francia televízióban pénteken sugárzott interjúban azt mondta, hogy az olyan volt szovjet országoknak, mint Ukrajna,  nincs tényleges státusuk a nemzetközi jogban, aminek hatására több uniós tagállam külügyminisztere teljesen elfogadhatatlannak minősítette megjegyzéseit.

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy szokásos pekingi sajtótájékoztatón ismertette a kormány hivatalos álláspontját, amikor arról kérdezték, hogy Kína kiáll-e a követ megjegyzései mögött.

A kínai fél tiszteletben tartja a tagállamok szuverén államok státusát a Szovjetunió összeomlása után

– mondta Mao, hozzátéve, hogy Kína volt az egyik első ország, amely diplomáciai kapcsolatokat létesített ezekkel az államokkal. A területi szuverenitás kérdésében Kína álláspontja következetes és világos – mondta.

Mao szerint Kína tiszteletben tartja minden ország szuverenitását, függetlenségét és területi integritását, és kiáll az ENSZ alapokmányának céljai és elvei mellett.

Arra a kérdésre, hogy Kína elismeri-e Ukrajnát szuverén államnak, Mao azt mondta, hogy Kína álláspontja ebben a kérdésben objektív és tisztességes.

A Szovjetunió szövetségi állam volt, és külsőleg, mint egész, a nemzetközi jog alanyi jogállásával rendelkezett, így fordítva, a Szovjetunió felbomlása után a különböző köztársaságok szuverén államok státusával rendelkeznek

– mondta. Márpedig az ENSZ-nek csak szuverén államok lehetnek hivatalos tagjai – mondta.

Az ön által említett ország teljes jogú tagja az ENSZ-nek

– összegzett Ning.

 

Borítókép: Mao Ning, a Kínai Népköztársaság külügyi szóvivője (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.