„Soha nem látott mélységekbe süllyedt az Európai Parlament”

Egy osztrák jobboldali politikus szerint soha nem látott mélységekbe süllyedt az Európai Parlament, ami a megbízhatóságot és az átláthatóságot illeti. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai ügyekért felelős szakpolitikusa, Petra Steger azután szólalt meg, hogy újabb rendkívüli korrupciós botrány rázta meg az Európai Parlamentet.

Munkatársunktól
Forrás: V4NA2023. 04. 07. 16:07
EU Parliament plenary session
epa10362933 (L-R) Co-Chairwoman of the Greens/EFA Group Terry Reintke, President of the S&D Group Iratxe Garcia Perez and President of the European People's Party (EPP) Manfred Weber converse at the start of the conference of the Presidents at the European Parliament in Strasbourg, France, 13 December 2022. The Belgian federal prosecutor said in a statement that four of six people within the European Parliament were detained on 09 December and have been charged with 'participation in a criminal organization, money laundering and corruption' and remanded in custody. Greek MEP and European Parliament Vice President Eva Kaili has reportedly been among those arrested in an investigation into suspected bribery by a Gulf state. EPA/JULIEN WARNAND Fotó: JULIEN WARNAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament teljesen lepusztult állapotban van, és hónapok óta egyre jobban süllyed a korrupció mocsarába. Először, a katari botrány középpontjában a szocialista frakció állt az uniós parlament alelnökével, most az Európai Néppárt került az igazságszolgáltatás célkeresztjébe – méltatlankodott Petra Steger.

Mint ismert, az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli székházában házkutatást tartott a rendőrség. 

Az ügy elsősorban a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egy politikusához, Mario Voigthoz, a CDU türingiai parlamenti frakcióvezetőjéhez kötődik, aki az EPP digitális kampányának lebonyolításáért volt felelős. A korrupciós ügy egy türingiai vállalkozás által elnyert szerződéssel kapcsolatos, s a gyanú szerint a politikus törvénytelenül pénzt kapott azért, hogy az EPP a szóban forgó jénai céget bízta meg internetes kampánya megtervezéséért.

A néppárti szóbeszéd szerint a mostani rajtaütés felülírhatja Manfred Weber esetleges terveit, hogy induljon az Európai Bizottság elnöki posztjáért, ami így egyértelmű előnyhöz juttathatja Ursula von der Leyen jelenlegi elnököt. 

Weber hozta Mario Voigtot a választási kampányba, ez az ő személyes döntése volt 

– közölte az EPP európai parlamenti frakciójának egyik politikusa, aki szerint a vezetőjüknek kell felelnie a történtekért.

Petra Steger kiemelte, hogy az Európai Parlament két legnagyobb frakciójának korrupciós botránya alapjaiban rengette meg az uniós testületet és az intézménybe vetett bizalmat. 

A korrupció és a pénzmosás nem triviális bűncselekmények, és az, hogy magas rangú uniós tisztségviselők személyes meggazdagodásuk érdekében elárulták az európai érdekeket, felülmúlhatatlan árulás

– jelentette ki az FPÖ politikusa, aki szerint nemcsak teljes körű kivizsgálásra van szükség, hanem kemény politikai következményekre is. 

Megemlítette azt is, hogy véleménye szerint Ausztria is leállíthatná a Brüsszelnek történő kifizetéseket, mint ahogy az EU is ezt csinálja Magyarországgal és Lengyelországgal. Mindezeken felül új, európai szintű választásokat is szükségesnek tartana a politikus.

– Egy ilyen eljárás legalább egyszer értelmes lépés lenne az osztrák adófizetők szempontjából, akik joggal érzik úgy, hogy egyre inkább elidegenednek ettől az EU-tól – tette hozzá. 

Borítókép: Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke , Terry Reintke, a Zöldek képviselőcsoportjának társelnöke, valamint Iratxe García Perez, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport elnöke beszélgetnek az Európai Parlament elnöki konferenciáján (Forrás: EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.