Újabb információk derültek ki a tizenegyedik szankciós csomagról

Az Európai Unió újabb szankciós csomagjában betiltana számos olyan árucikket, amely Oroszországon keresztül érkezik az Európai Unióba vagy harmadik országokba.

Gábor Márton
2023. 04. 23. 9:00
VON DER LEYEN, Ursula; BORRELL FONTELLES, Josep
Strasbourg, 2023. április 18. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõjét hallgatja az EU és Kína közötti kapcsolatok stratégiájának szükszégsségérõl rendezett vitán az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. április 18-án. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió számos, Oroszországon keresztül érkező árura vonatkozó tilalmat fog javasolni, amivel megpróbálják szigorítani az elmúlt évben bevezetett szankciókat, illetve azok végrehajtását – írta meg a Bloomberg hírügynökség.

A javaslatokat ismerő személyek szerint a tranzittilalom számos technológiára és egyéb árura, köztük több járműtípusra is kiterjedne, de nem minden terméknek tiltanák meg, hogy Oroszországon keresztül jussanak el harmadik országokba.

Moszkva eddig több, szankciókkal sújtott technológiával kapcsolatban tudta kijátszani a korlátozásokat. A Bloomberg által korábban közölt adatok arra utalnak, hogy az EU-ban és más szövetséges országokban gyártott fejlett csipeket és integrált áramköröket harmadik országokon, köztük Törökországon, az Egyesült Arab Emírségeken és Kazahsztánon keresztül szállítják Oroszországba. 

Más jelentésekből kiderült, hogy egyes Oroszországgal határos uniós országok, köztük Finnország és Észtország közép-ázsiai országokkal folytatott kereskedelme megugrott, ezeket az árukat pedig gyakran Oroszországon keresztül szállították hozzájuk. A jelentések szerint azonban a szóban forgó termékek egy része Oroszországban marad, vagy ide exportálják őket újra a harmadik országokból.

Sajtóinformációk szerint Lengyelország, Észtország és Litvánia azt szorgalmazta, hogy az EU vezesse be az Oroszországon keresztül történő tranzittilalmat az olyan áruk és technológiák esetében, amelyeket Oroszország hadiipari, légi és űrkutatási ipara használhat, valamint az olyan termékek esetében, amelyek hozzájárulhatnak Moszkva ipari kapacitásának növeléséhez.

A javasolt új szankciócsomag, amely az EU 11. szankciója lenne Oroszország 2022. februári ukrajnai inváziója óta, a tartályhajókat és olyan hajókat is célba vehetné, amelyek nem kapcsolják be a mozgásuk nyomon követését lehetővé tevő navigációs rendszereket.

Az EU végrehajtó szerve által összeállított csomag fő célja a kiskapuk bezárása és a meglévő korlátozások kijátszásának kezelése lesz, többek között a harmadik országokban működő vállalatok által.

A csomag valószínűleg nem fogja célba venni a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalatot, annak ellenére, hogy számos tagállam követeli a cég szankcionálását az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű átvételében játszott szerepe és az ott dolgozó személyzet állítólagos fogva tartásában való bűnrészessége miatt. Azonban sok tagállam továbbra is ellenzi az orosz nukleáris ágazat szankcionálását. 

Egy informátor szerint az intézkedéscsomag részeként várhatóan további korlátozó intézkedéseket fognak bevezetni a több cég és szervezet ellen is. A javaslatok elfogadásához valamennyi tagállam támogatására szükség van, a szankciós csomag tartalma pedig még megváltozhat, mielőtt hivatalosan bemutatnák őket a diplomáciai megbízottaknak, a csomag elfogadásáról szóló egyeztetések során.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét hallgatja az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. április 18-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.