időjárás 28°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Abortusz- és transzpárti tüntetők miatt tört ki zavargás

Magyar Nemzet
2023.05.20. 10:11 2023.05.20. 10:27
Abortusz- és transzpárti tüntetők miatt tört ki zavargás

Legalább hat embert tartóztattak le pénteken az amerikai Nebraska állam fővárosában. A zavargások azután törtek ki, hogy a törvényhozók arról a törvényjavaslatról tárgyaltak, amely 12 hét után betiltja az abortuszt és korlátozza a nemváltoztatást a 19 éven aluliak számára.

A tiltakozók miatt egy rövid időre meg is kellett szakítani az ülést, mert a vitatott törvényjavaslat ellenzői ordibáltak és véresnek tűnő tamponokat dobáltak 

tudósít a Fox News amerikai televízió. 

A zavargások ezután is folytatódtak. Körülbelül egy órával később, egy nő például ököllel mellkason ütött egy katonát, amikor az megakadályozta, hogy elhaladjon mellette. Mindegyik őrizetbe vett ember a Lancaster megyei börtönbe került.

A nebraskai törvényhozók pénteken végül jóváhagyták azt a törvényjavaslatot, amely betiltja a terhesség 12. hetétől az abortuszt, és korlátozza a nemváltoztatást a kiskorúaknak.

„Minden gyerek megérdemli a lehetőséget, hogy felnőjön, és boldog életet élhessen. Így a fiúk és a lányok is, valamint a nemi identitásukkal küszködő gyerekek” – mondta a törvényjavaslat elfogadása utáni nyilatkozatában Jim Pillen nebraskai kormányzó. 

Hozzátette: 

ezek a gyerekek megérdemlik a lehetőséget, hogy felnőjenek és felfedezzék, kik ők és kik akarnak lenni, mindezt pedig megtehetik anélkül, hogy visszafordíthatatlan döntéseket hoznának, olyanokat, amelyeket felnőtt korukban kellene meghozniuk

– emelte ki a republikánus vezető.

A most elfogadott 12 hetes abortusztilalom egyébként kivételeket tartalmaz a nemi erőszak és a vérfertőzés esetére. Az új szabályok a kormányzó aláírását követő napon lépnek hatályba. Jim Pillen kormányzó már kifejezte szándékát, hogy ellássa kézjegyével az új intézkedéseket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/DPA/Peter Steffen)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.