Botrány közeleg? Bekérették a varsói külügyminisztériumba az orosz nagykövetet a Fekete-tenger feletti incidens miatt

Bekérették a varsói orosz nagykövetet a Fekete-tenger felett történt incidens miatt, amelynek során egy orosz vadászgép veszélyesen megközelítette az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség missziójában járőröző lengyel repülőgépet – közölte szerdán Lukasz Jasina külügyi szóvivő.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 10. 14:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Határozottan elítéljük az orosz fél provokatív és agresszív magatartását, amely komoly nemzetközi incidenst jelent” – írta Jasina a Twitteren. Vasárnap a lengyel határőrség közölte: az európai uniós misszióban a román felségvizek felett járőröző, Turbolet L–410 személy- és teherszállító polgári repülőgépet agresszív és veszélyes módon, mintegy öt méterre háromszor megközelítette egy Szu–35-ös orosz vadászgép. 

Az incidens miatt a lengyel gép turbulenciába került, és kényszerleszállást hajtott végre.

A Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex hétfőn biztonsági okokból felfüggesztette a megtámadott Turbolet L–410 misszióját, a többi uniós járőr viszont a terveknek megfelelően folytatja munkáját. Szintén hétfőn az észak-atlanti szövetség főparancsnoksága közölte: az incidens miatt fokozott készültségbe helyezték a NATO légtérellenőrzési alakulatait.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő orosz provokációnak minősítette az esetet. Hétfői sajtóértekezletén szükségesnek nevezte a diplomáciai tiltakozást, bár, mint mondta, ez nem fog változtatni Oroszország magatartásán. Hozzáfűzte: a NATO-ban egyeztetés zajlik arról, hogy a hasonló helyzeteket miképp lehet elhárítani.

Borítókép: Légiparádén egy orosz Szu–35-ös vadászgép (Fotó: AFP/Anadolu Agency)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.