Egyre szorosabb a küzdelem a török elnökválasztáson

Csupán néhány szavazaton múlhat, hogy merre billen a mérleg nyelve: Erdogan vagy az ellenzék felé.

Magyar Nemzet
2023. 05. 12. 19:16
ERDOGAN, Recep Tayyip
Ankara, 2023. március 10. A török elnöki sajtóiroda által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfõ beszél, miután aláírta a választásokra vonatkozó dokumentumokat az ankarai elnöki palotában rendezett sajtótájékoztatón 2023. március 10-én. Erdogan bejelentette, hogy, május 14-én tartják az idei elnök- és parlamenti választást. MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elnök- és parlamenti választásokat tartanak vasárnap Törökországban, a közvélemény-kutatók szerint rendkívül szoros lesz a verseny az államfői székért, melyért összesen két politikus indul: Recep Tayyip Erdogan, Törökország jelenlegi elnöke, valamint Kemal Kilicdaroglu, a hatpárti ellenzék közös jelöltje. Harmadikként Muharrem Ince is indult volna, ám csütörtökön bejelentette visszalépését. Az, hogy háromról kettőre csökkent az elnökjelöltek száma, nem tudni, hogyan befolyásolja az eredményeket, az viszont biztos, hogy Erdogan és Kilicdaroglu versenye szoros lesz.

 

A Yöneylem Sosyal Arastırmalar Merkezi (Yöneylem Társadalomkutató Központ) felmérése szerint a bizonytalanok elosztásával Kilicdaroglu a szavazatok 49,5 százalékára, Erdogan pedig a voksok 44,4 százalékára számíthat. Az Ivem kutatócég felmérése azonban azt jósolja, Erdogan kerül ki győztesként.

 

A MetroPoll piackutató cég szintén a jelenlegi elnök győzelmét jelezte: becslések szerint Erdogan 49,1 százalékát szerezheti meg a voksoknak, Kilicdaroglu pedig 46,9 százalékát. Az Area felmérése szerint pedig az ellenzéki jelölt győzelme várható a szavazatok 49,1 százalékával, utána következhet Erdogan, mindössze három százalékponttal lemaradva.

A közvélemény-kutatásokból egyértelműen látszik, szoros lesz a verseny Törökország elnöki székéért, csupán néhány százalékos különbségek lehetnek.

A parlamenti választások során azonban gyakorlatilag elkönyvelhető, hogy Erdogan Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) többségben marad.

Borítókép: A török elnöki sajtóiroda által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő beszél, miután aláírta a választásokra vonatkozó dokumentumokat az ankarai elnöki palotában rendezett sajtótájékoztatón (Forrás: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.