Folytatódik az erőszakhullám: ismét gyilkosság történt Szerbiában

Napról napra újabb gyilkosságok történnek Szerbiában, ezúttal egy fiatal lányt találtak holtan. Az állam kezdeményezte a jogtalanul tartott fegyverek begyűjtését, hogy minél kisebb esélye legyen annak, hogy a minapi erőszakhullám ismét végigsöpörjön az országban.

Magyar Nemzet
2023. 05. 13. 9:04
null
Belgrád, 2023. május 8. Szerbia az erõszak ellen jelentésû felirattal ellátott transzparenst visznek tüntetõk Belgrádban 2023. május 8-án. A hónap elején, két egymást követõ napon, elõbb egy belgrádi iskolában egy tanuló nyolc diákot és egy biztonsági õrt megölt, majd két, Belgrádtól mintegy 50 kilométerre délre fekvõ faluban egy 20 éves férfi gépkarabéllyal válogatás nélkül tüzelt, és nyolc embert agyonlõtt. A két támadó összesen huszonegy embert megsebesített. MTI/EPA/Andrej Cukic Fotó: Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyanú szerint újabb gyilkosság történt péntek délután Belgrádban. Ezúttal egy 22 éves fiatal nő holttestét találták meg egy lakásban, egyes portálok szerint mielőtt megölték, meg is erőszakolták. Mindez pár órával azelőtt történt, hogy a szerb fővárosban ismét tízezrek vonultak az utcára, hogy az erőszak ellen tüntessenek.

A szerbiai sajtó értesülései szerint az áldozatot, azaz A. Sz.-t az ágyon fekve találta meg a húga, aki azonnal értesítette a hatóságokat. A rendőrség és a mentők is azonnal a helyszínre érkeztek. Az elmúlt másfél hétben ez már a sokadik gyilkosság Szerbiában. 

A balkáni ország fővárosában először egy iskolai lövöldözésben nyolc társával és az ott szolgálatot teljesítő biztonsági őrrel végzett egy hetedikes fiú, majd Mladenovacon egy fiatalember oltotta ki több ember életét. Ezt követően pedig pár nappal ezelőtt a vajdasági Újvidéken egy szépségszalonban követtek el szörnyű gyilkosságot. Ott az elkövető a tette után magával is végzett.

Közben a rendőrség egyhetes kutatás után megtalálta a mladenovaci gyilkosságsorozathoz használt automata fegyvert, amelyet az elkövető az öldöklés után elrejtett. 

A férfi miután őrizetbe vették már több különböző helyszínt is megjelölt, mint a fegyver lehetséges helyét, de a kutatás mindeddig sikertelen volt. Péntek este viszont siker koronázta a hatóságok erőfeszítéseit – írja a B92 szerb hírportál. A nem hivatalos információk szerint a puska Sepsin település környékén volt, ahol a magas fű miatt eddig azt nem lehetett észrevenni. 

A szerb államvezetés az erőszakra reagálva – több más intézkedés mellett – a lakosság körében a fegyverek begyűjtésébe kezdett. Eddig már több ezer illegális fegyvert adtak át az emberek a hatóságoknak. Ezt a továbbiakban is megtehetik, hiszen június elejéig adtak nekik határidőt erre, ha addig megteszik, akkor semmilyen következménnyel nem kell számolniuk.

Az akció egyelőre sikeresnek tűnik. Alekszandar Vucsics szerb elnök az Instagram oldalára feltöltött csütörtöki videóüzenetében úgy fogalmazott: hihetetlen mennyiségű fegyvert adtak át az emberek a hatóságoknak, addig mintegy 8500 darab különféle fegyverről van szó. Az állampolgárok továbbá beszolgáltattak még 784 robbanószerkezetet, valamint csaknem 400 ezer lőszert is.

Az államfő bejegyzésében háláját fejezte ki az embereknek a bizalomért, illetve köszönetet mondott, amiért „gondoskodnak Szerbia és gyermekeink jövőjéről”.

 

Borítókép: Szerbia az erőszak ellen jelentésű felirattal ellátott transzparenst visznek tüntetők Belgrádban 2023. május 8-án. A hónap elején, két egymást követő napon, előbb egy belgrádi iskolában egy tanuló nyolc diákot és egy biztonsági őrt megölt, majd két, Belgrádtól mintegy 50 kilométerre délre fekvő faluban egy húszéves férfi gépkarabéllyal válogatás nélkül tüzelt, és nyolc embert agyonlőtt. A két támadó összesen huszonegy embert megsebesített (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.