III. Károly király rövidesen Romániába látogat

Nicolae Ciuca román miniszterelnök megerősítette kedden, hogy június másodikán Romániába látogat III. Károly, az Egyesült Királyság tíz napja megkoronázott uralkodója.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 16. 15:02
Britain's King Charles III inspects graduating officer cadets march during the 200th Sovereign's Parade at the Royal Military Academy, Sandhurst, southwest of London on April 14, 2023. (Photo by Daniel LEAL / AFP) Fotó: DANIEL LEAL Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román kormányfőt az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt keddi tanácskozása után újságírók reagáltatták arra a sajtóértesülésre, miszerint az erdélyi ingatlanait korábban trónörökösként rendszeresen felkereső Károly hamarosan megkoronázott uralkodóként is visszatér Romániába.

Ciuca megerősítette, hogy a látogatás szerepel a bukaresti kormány agendájában, és az általa vezetett kabinet az elnöki hivatallal és más intézményekkel közösen szerepet vállal a látogatás előkészítésében. Arra a kérdésre azonban, hogy hány napot tölt Károly király Romániában, azt válaszolta: nem tudja.

A román lapok hétfőn meg nem nevezett hivatalos forrásokra hivatkozva adták hírül a brit uralkodó közelgő látogatását, amely állítólag a bukaresti, protokolláris programon kívül Károly király Brassó megyei, Szászfehéregyházán (Viscri) található birtokára is kiterjed.

Az Adevarul című lap úgy tudja, hogy III. Károly király látogatásáról a koronázási ünnepségen állapodtak meg, amelyen Klaus Johannis elnök és felesége, valamint a Román Korona Őre címet viselő Margit hercegnő is részt vett.

Károly walesi hercegként 1998 óta rendszeres vendégnek számít Romániában, Erdélyben több házat, a székelyföldi Zalánpatakon egy falusi gazdaságot is vásárolt, ezeket szinte minden évben felkereste. A brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei is vannak: a király szépanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

Kálnoky Tibor gróf korábban a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott

reméli, hogy Károly király uralkodóként is ellátogat Erdélybe.

Korábban már írtunk arról, hogy a miklósvári Kálnoky-kastélyt újjávarázsoló arisztokrata hosszú évek óta vendéglátója az Erdélyért rajongó Károlynak. Közös ősük a XVI. században élő Kálnoky Bálint. 

III. Károly király szívesen pihen az erdélyi Zalánpatakon lévő birtokán, ahol nagyon kedvesen, barátságosan bánik a magyar dolgozókkal.

Borítókép: III. Károly király (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.