Meg kellett műteni a koszovói összecsapásokban bevetett egyik magyar katonát

Többen is megsérültek.

Magyar Nemzet
2023. 05. 30. 7:49
null
Zvecan, 2023. május 29. A NATO parancsnoksága alatt mûködõ koszovói békefenntartó haderõ, a KFOR egyik katonája a földön fekszik sérülten, miután összecsaptak a helyi szerbekkel a polgármesteri hivatal épülete elõtt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én. A szerbek tiltakozása május 26-án kezdõdött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségû polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat, de a helyi szerbek nem akarták beengedni õket az önkormányzati épületekbe. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalos közösségi oldalán megosztott bejegyzésében közöl információkat a koszovói KFOR-ban bevetett magyar katonák állapotáról. A bejegyzésben tájékoztat, hogy Magyarország pristinai nagykövete, Bencze József a meglátogatta meg az amerikai kórházban azt a négy magyar katonát, akik repeszsérülések miatt szorulnak ellátásra. 

Közülük egy honvédet kellett megműteni, de szerencsére egyikük állapota sem életveszélyes

– írta a külgazdasági és külügyminiszter.

A koszovói Zvecan településnél elrendelt tömegoszlatási feladatban megsebesült magyar katonák ellátása és szükség szerinti hazahozatala érdekében a Magyar Honvédség kifejezetten egészségügyi ellátásra kialakított Airbus A319-es repülőgépe indult el a helyszínre Kecskemétről május 29-én este.

Amint a Magyar Nemzet korábban megírta, több mint húsz magyar katonából heten súlyosan megsérültek a Koszovó északi részén fekvő Zvecsan településén, amikor összecsaptak a szerb tüntetőkkel − írta Facebook-bejegyzésében Szalay-Bobrovnicky Kristóf. A honvédelmi miniszter szerint a sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton Magyarországra szállította. 

A megsérült magyar katonák állapota stabil. 

A szintén a helyszínen tartózkodó olasz egységek közül a sajtóértesülések szerint tizenegyen sérültek meg. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a mentőegységet Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR-misszió korábbi parancsnoka vezette, hétfőn, az esti órákban indultak útnak. A NATO közleménye szerint összesen 25 békefenntartó sérült meg az összecsapásokban.

Zavargások az önkormányzati választások eredménye miatt, Vucsics a konfliktus kerülését kéri

Koszovó északi, szerbek lakta településein zajló zavargások az áprilisi önkormányzati választások eredményei miatt törtek ki, miután a szerbek nem voltak hajlandók elfogadni az elmúlt napokban, emiatt újból pattanásig feszült a helyzet. A szerb bojkott miatt a szavazópolgárok mindössze elenyésző támogatását élvező albánok adják a települések polgármestereit. Zvecsan városában már hétfő délelőtt óta tapintható volt a feszültség a KFOR egységei és a tüntetők között, ami később összecsapásokba torkollott. A hatóságok villanógránátot és könnygázt is bevetettek, hogy szétoszlassák a tömeget, válaszul a demonstrálók kövekkel, palackokkal és egyéb, a kezük ügyébe kerülő tárgyakkal vágtak vissza.

A szerb hadsereg időközben hétfőn ismét a koszovói határra vonult, Belgrád pedig azzal vádolja a nemzetközi közösséget és a KFOR-t, hogy az albánokat védik. 

Alekszandar Vucsics szerb elnök arra kérte a koszovói szerbeket, hogy kerüljék a konfliktust a NATO-katonákkal.

Borítókép: A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR egyik katonája a földön fekszik sérülten, miután összecsaptak a helyi szerbekkel a polgármesteri hivatal épülete előtt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.