Helytálltak a magyar katonák, többen megsérültek a koszovói összecsapásokban

Szalay-Bobrovnicky Kristóf szerint a sérültek állapota stabil, a honvédség további kezelésre légi úton Magyarországra szállítja őket.

Magyar Nemzet
2023. 05. 29. 20:21
null
Zvecan, 2023. május 29. A NATO parancsnoksága alatt mûködõ koszovói békefenntartó haderõ, a KFOR katonái összecsapnak a helyi szerbekkel a polgármesteri hivatal épülete elõtt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én. A szerbek tiltakozása május 26-án kezdõdött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségû polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat, de a helyi szerbek nem akarták beengedni õket az önkormányzati épületekbe. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint húsz magyar katona, ebből heten súlyosan megsérültek a Koszovó északi részén fekvő Zvecsan településén, amikor összecsaptak a szerb tüntetőkkel − írta Facebook-bejegyzésében Szalay-Bobrovnicky Kristóf. A honvédelmi miniszter szerint a sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja. 

A megsérült magyar katonák állapota stabil. 

A szintén a helyszínen tartózkodó olasz egységek közül a sajtóértesülések szerint tizenegyen sérültek meg. A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a mentőegységet Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR-misszió korábbi parancsnoka fogja vezetni, az esti órákban indulnak útnak.

A NATO közleménye szerint összesen 25 békefenntartó sérült meg az összecsapásokban.

Az olasz védelmi minisztérium Twitter-bejegyzésében kívánt mihamarabbi felépülést az összecsapásokban megsérült magyar, olasz és moldovai katonáknak.

Koszovó északi, szerbek lakta településein az elmúlt napokban újból pattanásig feszült a helyzet, miután a szerbek nem hajlandók elfogadni az áprilisi önkormányzati választások eredményeit, azaz, hogy a szerb bojkott miatt a szavazópolgárok mindössze elenyésző támogatását élvező albánok adják a települések polgármestereit. Zvecsan városában már délelőtt óta tapintható volt a feszültség a KFOR egységei és a tüntetők között, ami később összecsapásokba torkollott. A hatóságok villanógránátot és könnygázt is bevetettek, hogy szétoszlassák a tömeget, válaszul a demonstrálók kövekkel, palackokkal és egyéb, a kezük ügyébe kerülő tárgyakkal vágtak vissza.

Közben a szerb hadsereg ismét a koszovói határra vonult, Belgrád pedig azzal vádolja a nemzetközi közösséget és a KFOR-t, hogy az albánokat védik. Alekszandar Vucsics szerb elnök arra kérte a koszovói szerbeket, hogy kerüljék a konfliktust a NATO-katonákkal.

 

A NATO koszovói missziójában Magyarország több mint négyszáz katonával képviselteti magát, tavaly októberig pedig Kajári Ferenc vezérőrnagy személyében magyar főparancsnok állt a KFOR élén.

A misszió 1999 júniusában kezdte meg működését, az elmúlt bő két évtizedben kétszázan haltak meg szolgálatteljesítés közben, kiemelkedik a szlovák békefenntartókat szállító repülőgép 2006-os hejcei katasztrófája, amelyben 43-an vesztek oda. A kezdeti, nagyjából ötvenezerfős állományt aztán az évtizedek alatt fokozatosan lecsökkentették. Jelenleg 27 ország – 19 NATO-tag és nyolc szövetségen kívüli – vállal szerepet. A legnagyobb létszámban − a jelenlegi főparancsnokot is adó − Olaszország (715), az Egyesült Államok (561) és Magyarország (469) képviselteti magát, de a nagyobb hozzájárulók között vannak még az osztrákok (244), a törökök (350), a lengyelek (247).

 

Borítókép: A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR katonái összecsapnak a helyi szerbekkel a polgármesteri hivatal épülete előtt az észak-koszovói Zvecsanban 2023. május 29-én (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.