Nem kérnek többet Olaf Scholzból a szövetségesei

– Olyan német kancellárra van szükség, aki európai módon gondolkodik és cselekszik – bírálta Olaf Scholz német kancellárt Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a minap. Az európai szövetségeseknek elegük lett abból, hogy Berlin nem tud határozott döntéseket hozni. A kormánykoalícióra ráadásul amiatt is zúdul a kritika, hogy a tartományokra hagyja a migráció kezelését.

2023. 05. 10. 16:09
SCHOLZ, Olaf
Strasbourg, 2023. május 9. Olaf Scholz német kancellár felszólal az Európai Parlament (EP) Ez Európa címmel rendezett vitájában az uniós törvényhozó testület plenáris ülésén Strasbourgban 2023. május 9-én. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniótól várja a megoldást Olaf Scholz

Össztűz alatt áll Olaf Scholz német kancellár, akit nemcsak hazai, hanem uniós szövetségesei is határozottabb fellépésre sürgetnek. A szövetségi kormány szerdán ül tárgyalóasztalhoz a tartományi vezetőkkel, akik több pénzt követelnek a bevándorlók támogatására, hiszen a külföldről beáramlók száma drasztikusan növekszik.

Németországban jelenleg több mint egymillió regisztrált ukrajnai menekült tartózkodik. Rajtuk kívül mintegy 218 ezren nyújtottak be menedékkérelmet 2022-ben. Az idei év első négy hónapjában pedig összesen 102 ezer bevándorló folyamodott kérelemért, ami 78 százalékos növekedés a tavalyi év ugyanezen időszakához képest – számolt be róla a Deutsche Welle német közszolgálati médium.

Berlin mindeddig elutasította a tizenhat tartomány kérését arra vonatkozóan, hogy nyújtsanak több támogatást a bevándorlás kezelésére. 

A szociáldemokratákból (SPD), Zöldekből és liberálisokból (FDP) álló kormánykoalíció egyrészt arra hivatkozik, hogy az ország adósságai is folyamatosan nőnek. Másrészt azzal az indokkal utasítják el a követelést, hogy a német alkotmány előírja, a tartományok és a helyi hatóságok viselik a bevándorlás terhét. Csakhogy éppen a szövetségi kormány engedékeny bevándorlási politikája az, amely az országba csábítja a külföldieket.

A válsághelyzet megoldására ráadásul a koalíció szövetségesei segítségét várja. Olaf Scholz az Európai Parlamentben (EP) elmondott keddi beszédében arra szólította fel az uniós partnereket, hogy még a jövő évi EP-választások előtt dolgozzanak ki egy közös migrációs reformot. A nyugat-európai országok a többi között azt szorgalmazzák, hogy ott bírálják el a menedékkérelmeket, ahol a migránsok először lépnek be az Európai Unió területére. Berlinnek továbbá meggyőződése, hogy az egyre inkább megfogyatkozó európai népességét a bevándorlókkal kell helyettesíteni. – Most még inkább hasznát vehetjük a harmadik országból érkezőknek, mint korábban bármikor. Európának ugyanis sürgősen munkaerőre van szüksége – jelentette ki a német kancellár Strasbourgban. 

Szövetségesei bizalmát is elveszítette a kancellár

Úgy tűnik azonban, hogy Olaf Scholz már hazai és külföldi szövetségeseit sem tudja meggyőzni elképzeléseiről. – Kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a német kormány egy megbízható európai partner lenne – jelentette ki Terry Reintke, a koalícióban helyet foglaló Zöldek társelnöke.

A kancellár nem tesz semmit, csak megbújik a koalíciós partnerei mögött, és ezzel eljátssza az európai partnerek bizalmát

– tette hozzá. A kormányfőre hivatali ideje kezdete óta zúdul a kritika, az ukrajnai háború kapcsán leginkább amiatt bírálták, hogy sokáig képtelen volt meghozni a döntését arról, szállít-e harckocsikat Ukrajnának.

A tétlenségét az uniós törvényhozók is egyre kevésbé nézik jó szemmel. – Olyan német kancellárra van szükség, aki európai módon gondolkodik és cselekszik. A kormány sokszor túl későn foglal álláspontot, és túl kevés ambícióval rendelkezik. Európának egyértelmű jelekre van szüksége Berlintől – közölte Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoport elnöke.



Borítókép: Olaf Scholz német kancellár felszólal az Európai Parlament (EP) Ez Európa címmel rendezett vitájában az uniós törvényhozó testület plenáris ülésén Strasbourgban 2023. május 9-én (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.