időjárás 3°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Hivatalos: újabb béremelés jön az egészségügyben

A kiskorúak is könnyen nemet válthatnak az új német tervezet szerint

Koren-Karczub Tímea
2023.05.10. 12:09 2023.05.10. 14:51
A kiskorúak is könnyen nemet válthatnak az új német tervezet szerint

Minden előfeltétel nélkül módosíthatnák a nemüket a felnőtt polgárok egy új törvényjavaslat szerint, amit most mutatott be Berlin. A nemváltásról szóló tervezet ráadásul a kiskorúak helyzetét is megkönnyítené, a Spanyolországban nemrég elfogadott transztörvényhez hasonlóan.

Berlin megkönnyítené a nemváltást

Ígéretéhez híven a német kormány megkönnyítené a nemváltást az országban egy újonnan bemutatott törvénytervezet szerint. A szociáldemokratákból (SPD), Zöldekből és liberálisokból (FDP) álló kormánykoalíció már 2021-ben, kormányzásának kezdetén elkötelezte magát a transzneműeknek kedvező jogi lépések mellett.

Németországban 1981 óta él az a törvény, amely alapján két különböző szakértői értékelést, valamint bírósági határozatot kell beszerezniük azoknak, akik jogilag meg akarják változtatni a nemüket. A több évtizedes szabály azonban most egy csapásra megváltozhat, és 

a felnőttek minden egyéb formaság nélkül megváltoztathatnák nevüket, illetve nemüket az anyakönyvi hivatalokban.

Az új javaslat szerint azok a kiskorúak, akik elmúltak már 14 évesek, mindezt maguk is megtehetik, ha ezt a törvényes képviselő is támogatja. Ráadásul ha a törvény életbe lép, a 14 év alatti gyermekeknek szintén lesz lehetőségük megváltoztatni a nemüket, amennyiben a törvényes képviselő maga nyújtja be az igényt a változtatásra.

A jelzőlámpa-koalíció túl messzire ment szélsőséges terveivel

– írták közös levélben a Kereszténydemokrata Unió és a bajor Keresztényszociális Unió politikusai. A CDU–CSU-pártszövetség elutasítja, hogy a nemváltás minden előfeltétel nélkül teljesülhessen. Úgy vélik, az úgynevezett önrendelkezési törvény azt sugallja, hogy a nemi identitásnak szabadon megválaszthatónak kell lennie, miközben a lakosság túlnyomó többsége számára nem kérdés, mi a nemük.

A német társadalom egyébként megosztott az új törvényjavaslat kapcsán, összesen 41 százalékuk utasítja el, hogy megkönnyítsék a nemváltást, míg 46 százalékuk támogatja azt a YouGov közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint.

Nem egyedülálló a célkitűzés

Nem Németország az egyetlen Európában, amely zászlajára tűzte a transzneműek támogatását. Spanyolország idén fogadott el arról törvényt, hogy a 16 év felettiek a biológiai nemüktől eltérő önazonosságukat papíron is rögzíthessék, bármiféle orvosi indoklás nélkül. Az új jogszabály arra is kitér, hogy a 14 és 16 év közöttieknek törvényes képviselő beleegyezése, míg a 12–13 éveseknek bírói határozat szükséges az eljáráshoz. 

A spanyol alkotmánybíróság a héten közölte, hogy megvizsgálja a jobboldali Vox által benyújtott kifogást az új jogszabállyal szemben. A párt szerint a transztörvény felülírja a szülők és a kiskorúak jogait.

Az új skót kormányfő szintén közölte, harcba szállna a genderideológia mellett, és akár Londonnal is szembemenne ezért. A brit konzervatív kormány az év elején megakadályozta egy Skóciában nagy többséggel elfogadott törvénymódosítás életbe lépését a nemváltoztatás megkönnyítéséről. A jogszabály 18 évről 16 évre módosítaná azt az alsó életkori határt, amely felett a nemi önazonosság jogilag megváltoztatható, az eddigi megkötések nélkül. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Maxym Marusenko)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.