Nem várt helyen bukkant fel Zelenszkij a G7-csúcs előtt + videó

Az ukrán elnök Hirosima előtt még tett egy kitérőt, hogy megerősítse Ukrajna kétoldalú kapcsolatait.

2023. 05. 19. 13:00
MATTARELLA, Sergio; ZELENSZKIJ, Volodimir; FERENC pápa; MELONI, Giorgia
Róma, 2023. május 13. Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ a római Ciampino katonai repülõtérre érkezik 2023. május 13-án. Zelenszkij Sergio Mattarella olasz elnökkel és Giorgia Meloni miniszterelnökkel találkozik, majd Ferenc pápa is fogadja. MTI/EPA-ANSA/Telenews Fotó: Telenews
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meglepetésszerűen Szaúd-Arábiába utazott pénteken, ahol az Arab Liga csúcstalálkozót tart.

Megkezdtem első látogatásomat Szaúd-Arábiában, hogy megerősítsem a kétoldalú kapcsolatokat, illetve Ukrajna kötelékeit az arab világgal

 – közölte az ukrán elnök pénteken a Twitteren.

Zelenszkij azt írta, hogy tárgyalni fog a Krím és az ideiglenesen megszállt területek politikai foglyairól, népének visszatéréséről, a béketervéről és az energetikai együttműködésről. Az interneten megjelent információk szerint az államfő Lengyelországból utazott repülővel a Közel-Keletre, ahonnan a G7-csúcsra, Hirosimába veszi majd az irányt.

Az arab többségű államok regionális nemzetközi szervezetének csúcstalálkozójára 12 év után először Szíria is meghívást kapott.

Az Arab Liga külügyminiszterei májusban döntöttek arról, hogy Damaszkuszt újra felveszik a pánarab szervezetbe, amely 2011-ben függesztette fel Szíria tagságát, miután Aszad elnök erőszakkal válaszolt az országban kirobbant tiltakozásokra, aminek következtében a konfliktus polgárháborúvá fajult.

Az arab világ többnyire semleges álláspontot képvisel az ukrajnai háború kapcsán, kivéve Szíriát, amely Moszkva egyik fő támogatója.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a római Ciampino katonai repülõtérre érkezik 2023. május 13-án (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Telenews)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.