Nemzetközi hadgyakorlatot tartanak a Balkánon

A béke és a stabilitás fontosságát hangsúlyozták a pristinai megnyitón, de a koszovói elnök nem feledkezett meg emlékeztetni arra, hogy szerinte Belgrád 1999-ben népirtást követett el népe ellen.

Magyar Nemzet
2023. 05. 23. 11:45
Hadgyakorlat Koszovóban (Fotó: Facebook/Albin Kurti)
Hadgyakorlat Koszovóban (Fotó: Facebook/Albin Kurti)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO vezetésével nemzetközi katonai hadgyakorlat kezdődött Koszovóban, amely június másodikáig tart. Ez a legnagyobb ilyen jellegű esemény a Balkánon, amelyen a koszovói biztonsági erők 1300 tagja mellett 24 ezer katona vesz részt húsz NATO-tagországból vagy a partnereik részéről. 

A nyitóünnepségen noha a béke és a stabilitás megőrzésének fontosságát hangsúlyozta a koszovói elnök, azért igyekezett megemlíteni, hogy a „Defender 2023” fő célja az Egyesült Államok és a szövetséges erők katonai és harci képességének bemutatása a potenciális agresszorokkal szemben, valamint az európai szövetségesek és partnerek megnyugtatása arról, hogy a kontinens biztonságban van az esetleges támadásoktól. 

Vjosa Osmani ugyanakkor hozzátette, hogy a biztonsági környezet jelenleg nagyon „érzékeny” a térségben, a kihívások pedig egyre összetettebbek. Éppen ezért az államfő szerint szükséges az együttműködés a szövetséges országokkal. 

– Ez a nemzetközi gyakorlat jelképezi a mi kollektív elhatározásunkat, hogy megőrizzük a világban a békét és a stabilitást, amelyet állandóan megkérdőjeleznek. Ez egy emlékeztető arra, hogy az erőnk nemcsak a fegyvereinkben van, hanem az általunk épített kapcsolatokban és szövetségekben, valamint azokban az értékekben van, amelyeket nap mint nap ápolunk − mondta a megnyitón a koszovói elnök.

A béke hangja mellett harciasabban is fogalmazott Vjosa Osmani. Az eseményen ismét népirtás elkövetésével vádolta meg Belgrádot. A köztársasági elnök az 1999-es történésekre emlékeztetett. Elmondta: frissen él a koszovóiakban az emlék, amikor az Amerikai Egyesült Államok a szövetségeseivel közbelépett, s megakadályozta Szlobodan Milosevics akkori jugoszláv elnök genocídiumát a nép ellen. 

– Mi áldozatok voltunk, Milosevics rezsimje pedig az agresszor volt, a mi harcunk szabadságharc volt, ez az egyetlen igazság, amelyet mindenkor és mindenhol meg fogunk védeni – tette hozzá Osmani.

Az esemény megnyitóján a pristinai politikusok ismét kifejezték igényüket Koszovó euroatlanti integrációjára, illetve megismételték abbeli reményüket, hogy az ország az Észak-atlanti Szerződés Szervezete tagja lehet. 

Albin Kurti koszovói miniszterelnök azt mondta, hogy a mostani gyakorlat bizonyítéka annak az akaratnak, hogy megerősítsék az ország védelmi rendszerét, de egyúttal megingathatatlan elkötelezettségüket is kifejezi, hogy részesei legyenek a demokratikus értékeket elfogadó országok közös védelmi rendszerének.

A hadgyakorlat egyes elemeit Koszovó mellett Észak-Macedóniában és Albániában szervezik meg. Az esemény június másodikán zárul.

Borítókép: Hadgyakorlat Koszovóban (Forrás: Facebook/Albin Kurti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.