Olaf Scholz elmondta a véleményét Ukrajna NATO-tagságáról

A német kancellár kijelentése nem kecsegtet semmi jóval a kijevi vezetés számára.

Munkatársunktól
2023. 05. 22. 19:54
null
GERMANY-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-DIPLOMACY Fotó: JOHN MACDOUGALL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna nem felel meg a NATO-tagság kritériumainak, így belátható időn belül nem lehet teljes jogú tagja a védelmi szövetségnek − jelentette ki Olaf Scholz a Die Welt német lapnak adott interjújában. 

Mindenki számára világos, hogy ez a belátható jövőben nem fog megtörténni

− szögezte le a német kancellár. Scholz ugyanakkor leszögezte, jelenleg az a legfontosabb, hogy Kijev minden támogatást megkapjon az Oroszország ellen folytatott háborúban. − Most Ukrajna támogatásáról, az ország védelméről van szó, a jövőben ugyanakkor mindenképpen beszélnünk kell bizonyos biztonsági garanciákról − mutatott rá a szociáldemokrata politikus. Ezek a garanciák − folytatta − magukba foglalják azt is, hogy a jövőben milyen intenzitással fogják fegyverekkel támogatni Ukrajnát. − A háborút követően Ukrajna tele lesz nyugati fegyverekkel − jelentette ki Olaf Scholz. 

A német kancellár szavai némileg ellent mondanak Jens Stoltenberg május elején tett kijelentésével. 

Minden NATO-szövetséges egyetért abban, hogy Ukrajna a szövetség tagja lesz. Minden szövetséges egyetért abban, hogy Ukrajnának joga van a saját útját megválasztani és, hogy ezt nem Moszkvának, hanem Kijevnek kell eldöntenie. És harmadszor, minden szövetséges egyetért abban, hogy a NATO ajtaja nyitva áll

− fogalmazott a The Washington Post amerikai napilapnak adott interjújában akkor Stoltenberg. 

A NATO-főtitkár interjúját követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra szólította fel a védelmi szövetség tagállamait, hogy hozzanak „pozitív politikai döntést” Kijev csatlakozásával kapcsolatban. 

A magyar kormány álláspontja az ukrán NATO-csatlakozással kapcsolatban régóta egyértelmű: Budapest csak és kizárólag abban az esetben támogat minden integrációs törekvést, ha Kijev visszaadja a kárpátaljai magyaroknak azon jogait, amelyekkel 2015 előtt rendelkeztek. Jens Stoltenberg már korábban is beszélt arról, hogy a háború sújtotta országnak jogos helye van a NATO-ban. − Micsoda?! – reagált akkor Twitter-bejegyzésében Orbán Viktor kormányfő.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (jobbra) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP/John MacDougall)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.