Óriási teret engedtek az antiszemitizmusnak

Nyugat-Európában és a tengerentúlon is drámai mértékben megszaporodott az antiszemita bűncselekmények száma, sok helyen tehetetlenek a döntéshozók, máshol pedig nem is akarnak foglalkozni a problémával, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
2023. 05. 11. 19:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúcson az antiszemitizmus az Egyesült Államokban

Kaliforniában tavaly több mint ötszáz olyan antiszemita cselekményt követtek el, amelyekben zsidó emberek voltak az áldozatok, beleértve a támadást, vandalizmust és zaklatást. Ez több mint negyvenszázalékos növekedést jelent 2021-hez képest, ami megerősíti a gyűlölet-bűncselekmények és a szélsőségesség terjedését az államban – derül ki a Rágalmazásellenes Liga (ADL) nemrég közzétett jelentéséből. A Kaliforniáról szóló dokumentum azután készült, hogy a Tel Aviv-i Egyetem részvételével egy olyan jelentés látott napvilágot,

amely szerint az antiszemita incidensek világszerte új csúcson vannak, és az emelkedő tendencia az Egyesült Államokban egyre csak erősödik.

A listavezető egyébként New York, ahol 580 bejelentett incidens történt, és mivel ezekben az adatokban nem szerepelnek a be nem jelentett esetek, a valós szám valószínűleg sokkal magasabb, írja a V4NA. 

Németországban többnyire a bevándorlók képviselik a zsidógyűlöletet

Több nyugat-európai államban is nagyon komoly mértéket öltött az antiszemitizmus. A bevándorló muszlimok általában erősen antiszemita beállítottságúak − ez derül ki a Berlini Műszaki Egyetem „Antiszemitizmus-kutató Központja” (ZfA) által nemrégiben készített tudományos elemzésből. A tanulmányra azért volt szükség, mert húsvétkor Berlinben egy arabok által szervezett tüntetésen erőszakos zsidóellenes kirohanások történtek.

A ZfA az elmúlt tíz év meglévő tanulmányait értékelte. Az eredmény egyértelmű: az iszlám uralta országokból érkező minden második bevándorló antiszemita világnézettel rendelkezik.

Az Integrációs és Migrációs Szakértői Tanács 2022-es tanulmánya szerint – amelyre a ZfA többek között hivatkozik – a németek 11,3 százaléka ért egyet a zsidóellenes sztereotípiákkal. A török migrációs háttérrel rendelkezők körében ez az arány viszont 50,2 százalék volt.

A ZfA értékelése szerint hasonló kép rajzolódik ki az Izraellel kapcsolatos zsidóellenes attitűdök esetében is, ami erős különbségeket mutat a németek és a bevándorlók között. A ZfA arra a következtetésre jutott, hogy a zsidógyűlölet szempontjából fontos tényező, hogy az illető személyek mióta élnek Németországban, honosítottak-e, és milyen országból származnak.

Vagyis, a zsidógyűlölet bár eddig is jelen volt Németországban, a migrációs hullámok kezdete óta öltött drámai mértéket, és egyfajta importcikk lett.

A hatóságok szerint Németországban naponta átlagosan öt zsidóellenes bűncselekményt követnek el, ez derül ki a kormány válaszából, arra a kérdésre, amelyet a német parlament baloldali pártja tett fel a kabinetnek. A kormány szerint idén eddig 1555 antiszemita bűncselekményt regisztráltak országszerte, ebből 55 esetet minősítettek erőszakos bűncselekménynek. A szövetségi kormány a válaszában az erőszakos cselekmények mellett számos más bűncselekményt is felsorol:

ilyen például a gyűlöletkeltés és uszítás, a becsületsértés, a vagyoni károkozás és az alkotmányellenes szervezetek jeleinek használata, ami többnyire a horogkereszt viselését jelenti Németországban.

A németországi zsidóság élete 2015 óta változott meg jelentősen, amikor több százezer migráns érkezett az iszlám kulturális területről Németországba. Malca Goldstein-Wolf zsidó aktivista szerint

a muszlim zsidógyűlölet jelenti a legnagyobb veszélyt a németországi zsidó életre. Viszonylagosan jóval kevesebb az erőszakos jobboldali szélsőséges, de vannak muszlimok tömegei, akik nem félnek fizikailag megtámadni a kipát viselő zsidókat, és teljesen gátlástalanul élik ki a zsidógyűlöletüket.

Franciaország a listavezető az antiszemitizmust tekintve

Az európai országok közül Franciaországban van a legnagyobb létszámú zsidó közösség, nagyjából hatszázezer fővel, és a fentiek ellenére mégis ott érezhetik magukat legkevésbé biztonságban a zsidó vallásúak, ahogy az kiderül a londoni székhelyű Jewish Policy Research kutatóintézet által az Európai Zsidó Szövetség (EJA) megbízásából készített felmérésből is. A tanulmányt négy fő szempont alapján végezték, amelyek a következők: a zsidó közösség biztonságérzése, a lakosság hozzáállása a zsidó vallásúakhoz és Izraelhez, az antiszemitizmus és végül a kormányzati teljesítmény a témával kapcsolatban, beleértve a statisztikát az antiszemita incidensekről, a holokauszt-emlékhelyeket, a zsidóság biztonságára szánt költségvetést, az istentisztelet szabadságának, valamint a zsidó szokások gyakorlásának biztosítását. Az eredményeket tekintve, minél alacsonyabb helyezést ér el egy ország, annál rosszabb a helyzet az antiszemitizmus tekintetében.

A felmérés összes szempontját egybe véve Franciaország a tizedik helyen végzett a tizenkét ország közül, messze lemaradva az első helyet megszerző Olaszország mögött. A cikkből az is kiderül, hogy Magyarország lett a második a listán, míg a legutolsó helyen Belgium szerepelt.

Ami a zsidó közösség tagjainak biztonságát illeti, Franciaország az utolsó helyen végzett, itt aggódnak a leginkább a biztonságukért a zsidó vallásúak, ebben a kategóriában az első helyet Dánia szerezte meg.

A legutóbbi antiszemita gyilkosság 2018-ban történt, az áldozat egy 85 éves holokauszt-túlélő, Mirelle Knoll volt, akit támadója, az afrikai származású muszlim Yacine Mihoub 11 késszúrással meggyilkolt, majd felgyújtotta a holttestét. Az ügy tárgyalása 2021 novemberében volt, az elkövető életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Egy másik kegyetlen antiszemita gyilkosság áldozata a 65 éves ortodox zsidó nő, Sarah Halimi esete szintén nagy megbotránkozást keltett. A nőhöz 2017-ben betört a szomszédja, a 27 éves migráns hátterű Kobili Traore, aki először brutálisan megverte, majd kidobta az ablakon, miközben Allahot dicsőítette.

Később a bíróság felmentette az elkövetőt, mondván, hogy a gyilkosság idején kábítószeres befolyás alatt állt és nem volt beszámítható, ezért nem büntethető.

A legmegdöbbentőbb zsidóellenes bűncselekmény 2015-ben történt Franciaországban, amikor január 9-én a Hyper Cacher nevű párizsi élelmiszerboltban az állig felfegyverzett terrorista, Amedy Coulibaly négy embert meggyilkolt, további tizenhét személyt pedig túszul ejtett.

2006-ban is nemzetközi felháborodást keltett a 23 éves Ilan Halimi meggyilkolása. A fiatalembert elrabolták, majd három hétig fogva tartotta a Barbárok elnevezésű, főleg muszlimokból álló csoport.

Egy radiátorhoz kötözték, ütlegelték és többször megkínozták, mindezt csupán a származása miatt. A banda 450 ezer euró váltságdíjat követelt a zsidó férfi gazdagnak hitt családjától.

A pénz átadására nem került sor, a félholt Ilan Halimire az utcán találtak rá Párizs külvárosában, testének nagy részét égési sebek borították, kórházba szállítás közben halt meg.

Borítókép: Illusztráció (Kép: V4NA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.